Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Лесопарк и Римска крепост "Калето" - Берковица

Берковица
разкъсана облачност 14°C
5 дневна прогноза
днес 8° / 16° 17 ное 10° / 14° 18 ное 10° / 16° 19 ное 10° / 15° 20 ное 10° / 13°
476м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 194
преглеждания за целия период 4849
Дата на публикуване 03.08.2015г.
Калето е горист хълм (515м.н.в.). Той се издига на север като ветробранна стена и естествен лесопарк на Берковица. Чрез широко ларго зеленината на хълма навлиза в центъра на града. От ларгото по мраморния мост на Берковска река и край хотел-ресторант "Мрамор", по асфалтираната алея или по естествените пътеки се излиза на поляна, където е Ловният дом. Той е изграден от берковското ловно дружество и е едно от най-популярните заведения за веселие и отдих.

По-голяма част от Берковското кале днес е проучена. Разкрита е почти изцяло външната крепостна стена от късната античност. Разположена по един от хоризонталите на възвишението, тя е изградена от ломен камък и бяла хоросанова спойка с примеси от дребен чакъл. Дебела е 1.30м. На различно разстояние от нея е изградена втора, вътрешна стена, която има същия характер и дебелина. Между двете стени има отделни помещения. След разрушаването на крепостта през късната античност (може би след Юстиниян), тук укрепителни съоръжения са издигнати чак през Втората българска държава. От този период засега са разкрити само отделни стени в западния сектор на Калето и фортификационно съоръжение на третата тераса, върху най-високата част от хълма. То има правоъгълна форма с дебели до 2 метра стени, зидани от ломен камък и кал с дървени пояси. Намерени тук материали и монети на Иван Страцимир подсказват, че са от ХIVв. През османското иго крепостта не е ползвана.
Калето при Берковица има зрителна връзка с много от крепостите по поречието на Огоста, Бързия, Ботуня и Златица и при добра сигнализация лесно е включвано в отбранителни действия. В югоизточния склон са разкрити археологически материали от тракийско селище. След него през римската епоха тук има живот, свързан с рударството и с плавенето на злато, но укрепяването на Калето и преизграждането му от селище във фортификационно съоръжение става през IV-Vв.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Grabo.bg Есен в Берковица! Нощувка за двама
1-2 нощувка 88:88:88 2 15лв/ден 10 бр. 8 бр.
Валидност на ваучера:
от 1 Ноември до 16 Декември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Хотел-ресторант Воденицата
Есен в Берковица! Нощувка за двама
1-2 нощувка 43:25:52 2 15лв/ден 10 бр. 8 бр.
Топ цена: 30.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо