Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 47 оценки
Места за нощувка наблизо

Пещера Орлова чука

Североизточна България
умерен дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 30° 19 юни 18° / 30° 20 юни 18° / 29° 21 юни 19° / 31° 22 юни 19° / 33°
преглеждания за последните 30 дни 1471
преглеждания за целия период 52651
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Пещера Орлова чука се намира на около 40км от Русе, в близост до село Пепелина. Пещерата е открита през 1941г от овчар, който пасял стадото си в района. През 1959г в Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала, пробит е и изкуствен тунел, който служи за вход. Пещерняци започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха.

Днес за посетителите са достъпни и осветени около 3км от пещерата. Името й идва от скалния венец, който стои над входа. Орлова чука е местообитание на прилепите голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus Hipposideros) и остроух нощник (Myotis blythii). В галериите живее и писклив прилеп (Chiroptera), който е уникален за Европа вид. Проучванията на пещерата продължават и до днес.

От изкуствения вход на Орлова чука се влиза в първата пещерна зала. Наричана е "Концертна", защото заради добрата й акустика в нея често се изнасят концерти, като всяка година през месец август, по време на Събора на пещерата се изнася и празничен концерт. Именно в "Концертната зала" се намира "Големият сталактит" с височина 3,5м и диаметър 50см. В пещерата има и много други интересни образувания - "Динозавъра”, "Бухала", "Костенурката" и др. В "Голямата галерия", която се намира на запад от "Концертната зала", има множество красиво оформени синтрови езера.

Най-голямата и благоустроена зала в пещерата е "Големите сипеи". По стените има синтрови образувания, в които, ако се вгледате, може да различите интересни форми, наподобяващи змия, футболист с топка и др. На дъното на залата има скални блокове, които вероятно са били срутени по време на силни земетресения. По дъното има и много остатъци от прилепен тор, тъй като залата е едно от любимите местообитания на прилепите в пещерата.

До "Големите сипеи” е разположена залата "Малките сипеи". На запад от главната галерия започва тунел, на края на който се намира "Космическата зала". При малката зала "Почивка" е оформен тунел, в края на който има калцитни кристали, които приличат на пукнатини.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Цена за възрастни 6лв. За учащи, студенти и пенсионери е 3лв.

Работно Време:

Април-Октомври:
Понеделник-Неделя: 10:00–17:00ч

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Милковата къща
1 нощувка 2 24лв/ден
Grabo.bg До края на Юни край Русе! Нощувка със закуска и вечеря за двама
5 бр. 1 нощувка 2 30лв/ден
Валидност на ваучера:
от 5 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Комплекс Манастира - нощувка със закуска
1 нощувка 2 24лв/ден

Коментари · 22

покажи по-стари коментари
Иглика преди 3 години

Невероятно място,представено по много интересен и забавен начин от господин Иванов.И децата бяха впечетлени от него.С удоволствие бихме посетили пещерата отново!

Деяна преди 2 години

Пещерата е красива, но този осакатен маршрут, който трае 15мин. и то заради беседата, иначе е даже по-малко.. Едва половината от маршрута, който беше преди. В много от залите вече не се допускат посетителите. Повярвайте ми има още мноооого какво да се види там, но уви ... прилепи.....

Димитър преди 2 години

Много красива пещера, представена по перфектен начин от екскурзовода.

Iv Dimitrova преди 2 години

Много красота...
Забавен и музикален екскурзовод.

Svetoslava преди 2 години

Много сме впечатлени цялото семейство! Непременно трябва да се посети.

Мими преди 2 години

Много красива пещера , бих я посетила отново , а за екскурзовода просто нямам думи , музикален , забавен и наистина знаещ много !!!

Елена преди 2 години

Не зная дали пещерата или екскурзоводът ни впечатли повече,уникално място с уникална презентация,адмирации!!!

petq преди 1 година

Пещерата наистина е приказна. Различна и неповторима. А за екскурзовода и аз ще кажа едно голямо Браво. Няма такъв. Уникален.

Диляра преди месец

Разрешено ли е за кучета?

Zlaty преди месец

Много красиво, а водачът е много голям сладкодумец.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още