• Природна забележителност Чудните скали
  • GPS Координати: 42.96776700, 27.29237500
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.5 / 37 оценки
Места за нощувка наблизо

Природна забележителност Чудните скали

Варна
слаб дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 32° 25 сеп 17° / 31° 26 сеп 18° / 30° 27 сеп 14° / 22° 28 сеп 12° / 27°
преглеждания за последните 30 дни 931
преглеждания за целия период 47686
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Скалният феномен Чудните скали се намира на 4км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варна. Обявен е за природна забележителност с Постановление на Министерския съвет No.1869 от 17.02.1949, и обхваща площ от 12,5 ха брега на язовир "Цонево". В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив.

Чудните скали представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир "Цонево", където са най-стръмни и отвесни.

Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на гледката. Непосредствено срещу Чудните скали се намира и едноименната хижа, която предлага настаняване. В района имадоста интересни пещери, скални масиви и дупки, някои обитавани от едри грабливи птици.

Интерес представляват и скалите, оборудвани с маршрути за скално катерене. Те се намират на 10 минути пеш от природния феномен Чудните скали, нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част. Тук е проведено едно от републикански първенства по катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута. Постепенно скалите са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрутаот 6-а до 10-а категория.

Забранено е на територията на природната забележителност чупенето и рушенето на скалите, както и поставяне на рисунки върху тях.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0517 22 185

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 13

покажи по-стари коментари
Rumqna преди 4 години

Страхотно

Владимир преди 4 години

30км след Провадия. Скалите се намират в непосредствена близост до язовира. Пътят до там е добър.

Петър преди 4 години

Уникална природа, но едно от най-мръсните места.

Цветелина преди 2 години

Вчера посетих този обект. Беше чисто. Единственото което ме възмути бяха рисунките по стените и следите от крави..

Nataliq преди 2 години

Ходила съм отдавна. Със сигурност си заслужава да посетите това място. Има мнохо скали зза катерене, но и обикновен път.☺️

Цоньо преди 2 години

Днес го посетих след прибирането от морето , наистина е красиво, но вътре в големият тунел заварихме 6 крави ,които бяха" минирали" целият участък .

Илиян преди 2 години

За съжаление, пълно с боклуци.

Румен преди месец

Занемарено е . Могат да се видят само като се минава през прохода Айтос - Провадия. Има път който се отбива от главния и се минава под скалите , но той е меко казано ужасен . Виждат се добре и от главния път , който също по възможност го избягвайте , тъй като е мега зле .

Гергана преди месец

Днес бях там с семейство и не останах много Доволна.Да скалите са красиви не отричам природата е уникална но каква миризма и боклуци убиват всяко удоволствие.Хора пазете природата това го повтарям всеки ден и на мойте деца

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Диана Канева на 01 април 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Иво Станков на 29 декември 2017
Докладвай
Видеото е добавено от: Николай Станев на 12 юли 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още