Рейтинг:
4.7 / 12 оценки
Източник:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Петя поиска да го посети преди 2 часа
mariela stanilova добави в любими преди 23 часа
Georgi Dimitrov отбеляза, че го посети преди 2 дни
Васил Гюрджеклиев отбеляза, че го посети преди 2 дни
Таня Даймянова поиска да го посети преди 2 дни
Ivan Kidon Popov поиска да го посети преди 5 дни
Едже Картал поиска да го посети преди 5 дни
Милен Славов поиска да го посети преди 5 дни
bilqna koleva поиска да го посети преди 5 дни
Svetlomir Petrov поиска да го посети преди седмица
Места за нощувка наблизо
Заведения наблизо
Идеята за изграждане на Дяволската пътека е породена от природния потенциал на левия приток на р. Буйновска, изследван и проучван цели 8 години. Местността представя уникално единство от силно атрактивна природна композиция, съчетание от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли, скални венци и др.

Обхваща територия от около 20 кв.км с две стартови точки: Северна стартова точка (северен паркинг) на 1 км източно от с.Борино и Южна стартова точка (южен паркинг) до водослива на Чатак дере с Буйновска река. Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Предвиждат се за улеснения на посетителите: да се изградят два паркинга на изходните точки, информационни кабини, няколко чешми в нестандартен архитектурен стил, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната скала на вр. Ушите- 1502 метра., заслони с типична родопска архитектура, множество платформи и дървени мостове.

Предвижда се най-атрактивната част - преминаването под естествения скален Дяволския мост (Шейтан кьопрлю) и през стеснения ждреловиден участък да се извърши с конзоли и дървени платформи, което ще се осъществи за първи път у нас.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
23/03/2017
Коментирай 500 символа
Radko преди 4 дни · сподели във Facebook

Здравейте вчера посетих пътеката. Мястото е невероятно красиво! Ще посъветвам обаче да планирате посещението си за средата на Април/началото на Май. Северните склонове се все още хлъзгави, на места заледени. Друга опасност идва от активизиралите се свлачища и падащи каменни късове.Определено, пътеката не е подходяща за деца под 10-12 години. На добър път!!!

Светлин преди 3 месеца · сподели във Facebook

Какво е разстоянието от Пловдив до това прекрасно място без кола ? Някакъв транспорт има ли и колко време е нужда за да се обиколи ? За 1 ден става ли ?

Петър преди 5 месеца · сподели във Facebook

Подходящо ли е за деца, 8 - 10 години?

Тодор преди 6 месеца · сподели във Facebook

На 23.09.2016 Посетих Екопътеката, невероятно красиво и привлекателно за окото място. Да поясня : Няма кръгове нито малък нито голям , има само една права която започва от Катранджийницата от към с.Борино (южен изходен/входен пункт) и свършва на главен път към ягодинската пещера (северен изходен/входен пункт) от където влезете по обратен път трябва да се върнете. Лек и приятен маршрут с излишно много маркировка. Вероятност да се изгубите 0%. С почивки, леко темпо в едната посока е 2ч.

Пепа преди 6 месеца · сподели във Facebook

Много екопътеки съм посетила, но тази наистина ме впечатли много.

Тодор преди 7 месеца · сподели във Facebook

Една от най-добрите , екопътеки!

Благовест преди 7 месеца · сподели във Facebook

Много атрактивна пътека. Ние тръгнахме от музея на катрана откъм Борино и стигнахме до стръмните стълби , слязохме по тях и се върнахме ,без да стигнеме докъм Ягодина , че колата ми беше при Борино. До този етап на пътеката всичко е ок и няма къде да сбъркаш - има си маркировки и всичко . При първа възможност ще мина цялото разстояние до Ягодина /ждрелото / и ше се върна за колата с някакви хора , които предлагат превоз до колата

Надя преди 7 месеца · сподели във Facebook

Невероятно красиво място! Но както казаха преди мен - макък кръг НЯМА. Загубихме се 3 пъти и минахме през участък, който в последствие разбрахме,че е обозначен като опасен и непроходим. По тази част от пътеката няма нито табели нито маркировка - само за авантюристи :Д

Адриана преди 7 месеца · сподели във Facebook

Уникално място! Но внимавайте, т.н. малък кръг го няма. Местен жител ни каза, че тъй като е имало неразбирателство за някакво дърво "малкия кръг" го няма. В един момент след 4 часов преход се озовавате буквално в нищото. Излезнахме на някакъв изоставен завод, а по самата пътека няма нито една табела, че малкия кръг го няма.Иначе там природата е уникална по рода си, има прекрасни места.

Минчо преди 10 месеца · сподели във Facebook

Уникално изживяване..Спиращи дъха гледки!

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо