Идеята за изграждане на Дяволската пътека е породена от природния потенциал на левия приток на р. Буйновска, изследван и проучван цели 8 години. Местността представя уникално единство от силно атрактивна природна композиция, съчетание от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли, скални венци и др.

Обхваща територия от около 20 кв.км с две стартови точки: Северна стартова точка (северен паркинг) на 1 км източно от с.Борино и Южна стартова точка (южен паркинг) до водослива на Чатак дере с Буйновска река. Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Предвиждат се за улеснения на посетителите: да се изградят два паркинга на изходните точки, информационни кабини, няколко чешми в нестандартен архитектурен стил, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната скала на вр. Ушите- 1502 метра., заслони с типична родопска архитектура, множество платформи и дървени мостове.

Предвижда се най-атрактивната част - преминаването под естествения скален Дяволския мост (Шейтан кьопрлю) и през стеснения ждреловиден участък да се извърши с конзоли и дървени платформи, което ще се осъществи за първи път у нас.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Видеото е добавено от: Дани Първанова
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари за Екопътека "Дяволската пътека" - Борино

Таня преди 2 седмици · сподели във Facebook

Красива екопътека. Можете да я преминете в едната посока пеша а в обратна посока.-джип

Александра преди месец · сподели във Facebook

Невероятно красиво място! Прехода не е много лесен. Дървените стълби са доста стръмни и на места опасни, но гледката определено си заслужава.

van jel преди месец · сподели във Facebook

Страхотна пътека Въпреки миризмата на реката благодарение на някоя ферма може би над паркинга

Leniq преди месец · сподели във Facebook

Страхотна пътека
С много адреналин

Мери преди 2 месеца · сподели във Facebook

Адреналинско, но много мръсно. Добра е маркировката и няма как да се объркаш

Делян преди 2 месеца · сподели във Facebook

Красиво направена Екопътека. На Места вървиш по дървени мостчета закрепени за скалата. Много забавно.

Proletina преди 5 месеца · сподели във Facebook

Супер адреналин!Страхотно място!

Александър преди 5 месеца · сподели във Facebook

Невероятно място! Определено си заслужава да се види. Давам 4 звезди не заради друго, а защото в началото е пълно с боклуци и фекалии. Мирише на канализация. С напредването на маршрута тези проблеми изчезват.

Antonina преди 5 месеца · сподели във Facebook

Мястото определено е впечатляващо, но аз останах с неприятно впечатление от няколко неща: в самото начало на екопътеката ме посрещна сметище с трудноразградими боклуци. Второ, реката мирише много силно на канализация по протежение на цялата пътека, до където успяхме да издържим (заради неприятната миризма). На места в реката има струпване на гъста пяна като от изхвърлен в нея химикал. Множество паднали дървета, масово повалени, но отсечени, а гниещи. Мястото изглежда отровено и болно.

Radko преди 6 месеца · сподели във Facebook

Здравейте вчера посетих пътеката. Мястото е невероятно красиво! Ще посъветвам обаче да планирате посещението си за средата на Април/началото на Май. Северните склонове се все още хлъзгави, на места заледени. Друга опасност идва от активизиралите се свлачища и падащи каменни късове.Определено, пътеката не е подходяща за деца под 10-12 години. На добър път!!!

покажи още коментари
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо