Рейтинг:
4.6 / 16 оценки
Източник:
Сподели този обект:
Участва в пътешествия
Потребителска активност:
Bilqna Eneva поиска да го посети преди 6 часа
Михаела Василева добави в любими преди ден
Зинаида Георгиева добави в любими преди ден
Анатоли Владев поиска да го посети преди ден
Nikoła Chombasliev поиска да го посети преди 2 дни
Флоранс Мадур добави в любими преди 2 дни
Петър Николов поиска да го посети преди 2 дни
Ива Томова поиска да го посети преди 3 дни
avram поиска да го посети преди 3 дни
Симона Илиянова добави в любими преди 4 дни
Места за нощувка наблизо
Идеята за изграждане на Дяволската пътека е породена от природния потенциал на левия приток на р. Буйновска, изследван и проучван цели 8 години. Местността представя уникално единство от силно атрактивна природна композиция, съчетание от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли, скални венци и др.

Обхваща територия от около 20 кв.км с две стартови точки: Северна стартова точка (северен паркинг) на 1 км източно от с.Борино и Южна стартова точка (южен паркинг) до водослива на Чатак дере с Буйновска река. Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Предвиждат се за улеснения на посетителите: да се изградят два паркинга на изходните точки, информационни кабини, няколко чешми в нестандартен архитектурен стил, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната скала на вр. Ушите- 1502 метра., заслони с типична родопска архитектура, множество платформи и дървени мостове.

Предвижда се най-атрактивната част - преминаването под естествения скален Дяволския мост (Шейтан кьопрлю) и през стеснения ждреловиден участък да се извърши с конзоли и дървени платформи, което ще се осъществи за първи път у нас.
Прочети още
Видеото е добавено от: Дани Първанова
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро
Оставете коментар и оценка
25/07/2017
Коментирай 500 символа
Делян преди седмица · сподели във Facebook

Красиво направена Екопътека. На Места вървиш по дървени мостчета закрепени за скалата. Много забавно.

Proletina преди 3 месеца · сподели във Facebook

Супер адреналин!Страхотно място!

Александър преди 3 месеца · сподели във Facebook

Невероятно място! Определено си заслужава да се види. Давам 4 звезди не заради друго, а защото в началото е пълно с боклуци и фекалии. Мирише на канализация. С напредването на маршрута тези проблеми изчезват.

Antonina преди 3 месеца · сподели във Facebook

Мястото определено е впечатляващо, но аз останах с неприятно впечатление от няколко неща: в самото начало на екопътеката ме посрещна сметище с трудноразградими боклуци. Второ, реката мирише много силно на канализация по протежение на цялата пътека, до където успяхме да издържим (заради неприятната миризма). На места в реката има струпване на гъста пяна като от изхвърлен в нея химикал. Множество паднали дървета, масово повалени, но отсечени, а гниещи. Мястото изглежда отровено и болно.

Radko преди 4 месеца · сподели във Facebook

Здравейте вчера посетих пътеката. Мястото е невероятно красиво! Ще посъветвам обаче да планирате посещението си за средата на Април/началото на Май. Северните склонове се все още хлъзгави, на места заледени. Друга опасност идва от активизиралите се свлачища и падащи каменни късове.Определено, пътеката не е подходяща за деца под 10-12 години. На добър път!!!

Светлин преди 7 месеца · сподели във Facebook

Какво е разстоянието от Пловдив до това прекрасно място без кола ? Някакъв транспорт има ли и колко време е нужда за да се обиколи ? За 1 ден става ли ?

Петър преди 9 месеца · сподели във Facebook

Подходящо ли е за деца, 8 - 10 години?

Тодор преди 10 месеца · сподели във Facebook

На 23.09.2016 Посетих Екопътеката, невероятно красиво и привлекателно за окото място. Да поясня : Няма кръгове нито малък нито голям , има само една права която започва от Катранджийницата от към с.Борино (южен изходен/входен пункт) и свършва на главен път към ягодинската пещера (северен изходен/входен пункт) от където влезете по обратен път трябва да се върнете. Лек и приятен маршрут с излишно много маркировка. Вероятност да се изгубите 0%. С почивки, леко темпо в едната посока е 2ч.

Пепа преди 10 месеца · сподели във Facebook

Много екопътеки съм посетила, но тази наистина ме впечатли много.

Тодор преди 1 година · сподели във Facebook

Една от най-добрите , екопътеки!

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо