Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
4.8 / 33 оценки
Крепостта Овеч е каменна твърдина, която е разположена източно от град Провадия, на 53км западно от град Варна и на 410км източно от гр. София. В историческите анали крепостта е известна с няколко имена. Най-старото от тях е византийско Проват. Българите я наричат Овеч, а турците Таш хисар (в превод от тур. – каменна крепост). Археологическите проучвания установяват, че укреплението се използва от ІІІв до първите десетилетия на VІІв и след това от Х–ХІ до края на ХVІІв.

Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Свързват името й с управлението на цар Ивайло (1277г–1280г), с похода на граф Амедей VІ Савойски (1366г) и похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444г).

Крепостта има три входа. Източният подстъп е запазен в оригиналния си вариант с изсечени в скалата каменни стълби. Той е удобен за посетители със собствен превоз. Западният вход е достъпен откъм града посредством оригинална спираловидна стълба със 111 стъпала. Главен за крепостта е северният вход. Пред него е изградено мостово съоръжение с дължина 150м което свързва твърдината със съседното плато Табиите.

Най-силният период на Овеч е през ХІІ–ХІVв, когато крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона.

При посещение на крепостта в каменното укрепление могат да бъдат разгледани още говорещият кладенец, дълбок 79м, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.

Крепостта работи целогодишно. На крепостта има екскурзовод, осигурен от Историческия музей в Провадия. На място се продават информационни материали и сувенири.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 2лв; ученици, студенти и пенсионери: 1лв

Работно Време:

Понеделник-Неделя: 09:00-18:00ч

Телефон:

0518 420 33

Още за обекта:
Видеото е добавено от: Анилеви на 02 октомври 2017
Видеото е добавено от: Анилеви на 02 октомври 2017
Видеото е добавено от: Анилеви на 02 октомври 2017
Видеото е добавено от: Анилеви на 02 октомври 2017
Видеото е добавено от: Анилеви на 02 октомври 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Ваня преди 4 години

Висока каменна крепост с изглед към гр.Провадия.

Г. Т. преди 2 години

Изкачването към крепостта е атрактивно и нетърпеливо..Горе- мястото, където погледът ми обикаля в безкрайност..Простор, въздух и свобода. Присядам на ръба на скалата.. под краката ми- ежедневието на града, пред очите ми - полетът на птиците, над мен..небе :)

Rudi преди 2 години

Уникално място наситено с енергия!

Владимир преди 2 години

Посете го, няма да съжалявате. Пътят до там е добре.

Dobrinka преди 1 година

Гледката от платото и моста си заслужава!

Юлияна преди 3 седмици

Невероятна панорама. Добре поддържано място.

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната