Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.3 / 7 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Национален археологически резерват "Яйлата" - Камен Бряг

Северно черноморие
слаб дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 23° 24 май 15° / 20° 25 май 14° / 21° 26 май 15° / 22° 27 май 16° / 21°
преглеждания за последните 30 дни 94
преглеждания за целия период 7073
Дата на публикуване 07.04.2015г.
На 2км южно от Камен Бряг и на 18км североизточно от Каварна се намира Националният археологически резерват "Яйлата" – приморска тераса с площ 300 декара (45,3 хектара), отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.

Тук се намира пещерен "град", заселен още през V хилядолетие пр.Хр. Три некропола (фамилни гробници) от III–Vв са издълбани в скалите. Некропол №1 е възникнал около издялано светилище, обърнато към изгряващото слънце. В северната част на "Голямата Яйла" се намира малка ранновизантийска крепост, изградена в края на Vв. Частично са запазени четири кули и една кула-порта. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни, четири вкопани гробници и други. През средновековието, пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци – руни, кръстове и каменни икони.

Местността "Яйлата" е обявена за археологически резерват с решение на Министерски Съвет през 1989г. Той обхваща сравнително голяма площ от бреговата ивица, започваща северно от село Камен Бряг и достигаща на юг до курорта "Русалка", както и морската ивица с широчина 500 метра по протежение на брега. На територията на археологическия комплекс се намират многобройни паметници, принадлежащи на различни исторически епохи, от VI хилядолетие пр.н.-е. до средата на XIв. Редовните археологически разкопки водят своето начало от 1980г. Не по-малко значими са и останките под вода в акваторията на резерват "Калиакра". Огромната дъга на залива на Калиакра е една единствена защита от северните и източните ветрове на корабите от най-древно време и естествен пристан за извършване на товаро-разтоварно работи.

От морското дъно са извадени каменни котви, каменни щокове от каменно-дървени котви, части от оловни котви, железни котви и разнообразен керамичен материал. В залива на Калиакра през 1791г руската флота начело с адмирал Ушаков нанася поражение на турския флот, при което потъват много кораби. При хвърляне на мрежи от рибари в шлефа на около Калиакра до 60 метра дълбочина се е попаднало на останки от антични и средновековни кораби. Всичко това доказва, че акваторията около Яйлата е богата на културни останки.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg SPA почивка в Каварна през Май! 2 нощувки на база All Inclusive
19 бр. 2 нощувки 88:88:88 49лв/ден
Валидност на ваучера:
от 7 Май до 31 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg През Май в Каварна! 2 нощувки на база All Inclusive, плюс ползване на басейн - на 70м от плажа
4 бр. 2 нощувки 45лв/ден
Валидност на ваучера:
от 8 Май до 31 Май 2019г.
Към офертата

Коментари · 3

Николай преди 3 години

Красиво място

Гергана преди 2 години

Страшно е деца. Не е обезопасено. Красота и страх.

Невена преди 2 години

Не е обезопасено,но пък е много красиво.
Много любимо място за разходка,особено през май-юни,когато цъфтят дивите божури.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още