Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка

Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.

Източник:
Публикувано на:
11 Май 2018
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
4625 бр.
Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Археологически резерват "Дуранкулак" е археологически обект, разположен в Дуранкулашкото езеро край село Дуранкулак, североизточна България. На неговата територия са открити първи наченки на писмени знаци в човешката история.

През късната бронзова епоха в 13 в. пр.н.е. и началото на ранножелязната на южния склон на острова извън селищната могила възниква укрепено тракийско селище добре проучено от археолозите.

Това е единственият изцяло изследван обект на Балканския полуостров от времето на Троянската война, когато започва генезиса на Тракийската племенна общност, част от която са Гетите населявали този край в античността.
В полята около езерото има десетки тракийски могили. Те са описани при теренни обхождания, но все още не са проучени.

Следващият голям забележителен паметник на езерният остров е от 4 в. пр.н.е. – началото на Елинистичната епоха. На 26м навътре в скалния масив е изсечен елинистически пещерен храм на трако-фригийската Велика майка богиня.

Този внушителен по размери храм е без аналог в Европа и е единственото нейно пещерно светилище на континента открито досега.

Ранновизантийска крепост "Акра" край Черноморец


Снимка: Анна Сивева

В края на V век при управлението на император Анастасий на нос Акра е построена крепостна стена ограждаща тясната южна страна на носа. Крепостта служи за защита на местното население обитавало тази част на полуостров Свети Никола, землище на град Черноморец. В периода 2012-2013г. екип от Националния исторически музей под ръководството на доц. д-р Иван Христов проучва крепостната стена и вътрешността на носа.

Разкрити са десетки жилищни и стопански сгради използвани около един век. Откритите монети, накити, цели и фрагментирани съдове дават една добра представа за живота на този нос през ранновизантийската епоха.

Укрепеното селище престава да съществува в края на VI век, когато аварите го завземат.

Днес на нос Акра може да бъде разгледана реставрираната крепостна стена и военни отбранителни съоръжения от времето на Втората световна война, които са неделима част от историята на град Черноморец.

Антична крепост на нос "Свети Атанас" край Бяла


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Нос "Свети Атанас" се намира край гр. Бяла. В най-източната точка на нос "Свети Атанас" се намира раннохристиянската базилика, разположена в района на старинна крепост.

Приема се, че крепостта е късноантична (ранновизантийска) и е част от голямата военно-отбранителна система изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян І.

Прабългарско селище "Фанагория" във Варна


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната. 

Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занаятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане.

Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите.

Местност "Дълбока"


Снимка: Десислава Пенчева

На север, в Добруджа в една от най-чистите области на българското Черноморие в красивия Калиакренски залив се намира мидената ферма "Дълбока". Тук се отглеждат екологично чисти черноморски миди известни със своите вкусови качества и полезни съставки.

На самият морски бряг над залива и фермата се намира миден ресторант Дълбока. Ресторанта предлага богато меню от пресни морски миди добити от мидената ферма както и разнообразие от ястия от морски дарове.

Тук можете да се насладите на прекрасен изглед и слушайки шепота на вълните да се потопите в една невероятна атмосфера.

Бургаското езеро (Вая)


Снимка: bg.wikipedia.org

Бургаското езеро (Вая) е плитък лиман на брега на Черно море, западно от Бургас.

То е част от Бургаския езерен комплекс и е след изграждането на язовир Мандра през 1963 година най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е 9.6 км, ширината от 2.5 до 5 км, площта която заема е 28 кв.км, а дълбочината стига до 1.3 м.

Бургаското езеро има богат растителен и животински свят, с което привлича все повече наблюдатели.

Бургаското езеро е отделено от Черно море посредством пясъчната коса Кумлука и се свързва с него чрез тесен канал. Над езерото минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България.

Национален археологически резерват "Яйлата" край Камен Бряг


Снимка: Десислава Пенчева

На 2км южно от Камен Бряг и на 18км североизточно от Каварна се намира Националният археологически резерват "Яйлата" – приморска тераса с площ 300 декара (45,3 хектара), отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.
Тук се намира пещерен "град", заселен още през V хилядолетие пр.Хр. Три некропола (фамилни гробници) от III–Vв са издълбани в скалите. 

Некропол №1 е възникнал около издялано светилище, обърнато към изгряващото слънце. В северната част на "Голямата Яйла" се намира малка ранновизантийска крепост, изградена в края на Vв. Частично са запазени четири кули и една кула-порта.

От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни, четири вкопани гробници и други. През средновековието, пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци – руни, кръстове и каменни икони.
Местността "Яйлата" е обявена за археологически резерват с решение на Министерски Съвет през 1989г.

Археологически резерват "Калиакра"


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна.

Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците.

По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати.

Антична куполна гробница в Поморие


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Античната куполна гробница на Поморие се намира западно от град Поморие, близо до пътя Поморие-Бургас. Гробницата датира от ІІ-ІІІв сл. Хр. Смята се, че тя е служила за хероон (мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който са се извършвани религиозни езически ритуали.
Гробницата се състои от коридор (дромос) с дължина 22 м и кръгла камера с диаметър 11.60 м и височина 5.50 м.

Изградена е от камък и тухли. Гробницата е засводена с полуцилиндричен свод, в центъра на който има куха колона с диаметър 3.30 м, която се разширява нагоре и слива с външната стена.

От вътрешната стена на кухата колона е имало вита каменна стълба, която е отвеждала на повърхността на могилата. По околовръстната стена на гробницата има пет ниши, в които са били поставяни урните на покойниците.

Предполага се, че стените са били изрисувани, но днес посетителите могат да видят само следи от зелена мазилка.
Гробницата е единствена по рода си на Балканския полуостров. Архитектурата и градежът й и до днес впечатляват с перфектното изпълнение. Много архитекти от цял свят изучават гробницата, за да разгадаят тайната на гъбообразния й купол.

Обявена е за архитектурно-строителен паметник.
Фарът на нос Шабла 


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Коментари

Коментирай 1000 символа