Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Музей на текстилната индустрия - Сливен Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Сливен
разкъсана облачност 10°C
5 дневна прогноза
днес 3° / 12° 07 апр 1° / 13° 08 апр 2° / 14° 09 апр 4° / 17° 10 апр 6° / 19°
296м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 34
преглеждания за целия период 3883
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Музеят на текстилната индустрия е филиал на Националния политехнически музей. Намира се в гр. Сливен, на площад "Стоил войвода" № 3, в сграда - паметник на културата. Тематично музеят е посветен изцяло на производството на текстил от най-дълбока древност до наши дни и като такъв музеят е единствен в страната.

Експозицията обхваща осем зали и представя появата, развитието и постиженията на текстилната техника, технология и машиностроене. Обиколката в музея започва от втория етаж и продължава на първия, където са разположени големите машини и съоръжения, с които е свързана демонстрационната част на беседата.

В хронологичен ред са показани ръчното и фабричното текстилно производство от епохата на ранния неолит (VII хил. пр. Хр.) до края на ХІХ век и от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. В музея могат да се видят тежести от вертикален стан, датирани от VII хилядолетие пр. Хр., както и възстановка на вертикален тъкачен стан, който се използвал и по нашите земи през неолита. Демонстрирани са уреди, техники и технологии, използвани в домашното, занаятчийското и манифактурното текстилно производство - хурки и вретена за предене, примитивни форми на тъкане, предачни колела и чекръци и т.н. Специален акцент е направен върху началото на индустриалната революция в Европа през 1733г с изобретения от Джон Кей стан с "летяща совалка". Друго изобретение, което се е превърнало в революционно начало на техниката и технологията, е направено през 1800г от французина Жозеф Мари Жакард. Той прилага програма към тъкачната машина – т.нар. жакардов апарат, с помощта на която се управлява индивидуално всяка основна нишка. В музея има жакардов стан, който е работещ и може на живо да се убедите в откритието на Жакард. Отделна зала запознава със занаятите, свързани с производството на тъкани – копринарство (производство на естествена коприна), абаджийство (производство на груб вълнен плат), гайтанджийство (плетене на шнурове), басмаджийство (щампиране), мутафчийство (обработване на козина), килимарство.

На първия етаж на музея са разположени машините. Сред експонатите има предачна машина от 1937г, механичен тъкачен стан с търговска марка "Княгиня Мария Луиза", произведен в Англия специално за българския пазар през 1943г. Други две зали са посветени на различни типове тъкачни и плетачни машини. Почти всички съоръжения работят и ще ви бъде направена демонстрация, за да видите на живо как функционират. Специална експозиция е посветена на живота и делото на Добри Желязков (1800-1865г) - основоположник на индустрията по българските земи.

В обекта се продават информационни материали и сувенири.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 3лв; учащи: 1лв

Работно Време:

Понеделник –Петък: 08:30-16:30ч
Събота и неделя: По предварителна заявка за групи над 10 души

Телефон:

044 623 749

Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Кредо
1 нощувка 2 25лв/ден 186 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Кредо
Хотел Кредо
1 нощувка 2 25лв/ден 186 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 50.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още