Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Къща музей "Сливенски бит" – Сливен

Сливен
ясно небе 4°C
5 дневна прогноза
днес 1° / 6° 19 ное -3° / 3° 20 ное -4° / 4° 21 ное -0° / 2° 22 ное -3° / 4°
284м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 43
преглеждания за целия период 1862
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Един от най-интересните туристически обекти в Сливен е къщата на Сливенския бит. Къща музей "Сливенски бит" е построена през първата четвърт на ХІХ в. в една от най-старите махали на Сливен – Кафтанджийската. Тя е образец на жилищната архитектура от годините на Възраждането (XVIII-XIXв) - отворена симетрична къща с чардак. Всъщност тя представлява две къщи, залепени една за друга. По-голямата, която е построена най-напред, е известна като къщата на Паткоолу, а по-малката и по-късна, като Арнауткината.

През 1963г Патковата къща е превърната в музей, в който е открита интериорна експозиция, пресъздаваща сливенския занаятчийски дом от ХІХ век. Представени са стотици уникални предмети, показващи развитието на килимарството, медникарството, грънчарството, дърводелството, сарачеството (изработка на седла и принадлежности за впряг) и др., както и основни битови практики и традиционни изисквания от времето на Възраждането.Kъща Паткоолу е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник в бр.4 на Държавен вестник от 1966г. Къщата музей на сливенския бит от началото на ХХв, или Арнауткината къща, е открита през 1969г и показва бита на сливенското градско семейство в първите десетилетия на ХХв. Експонирани са вносни и български мебели - спалня, нощни шкафчета, диван, фотьойли, бюфет. Независимо че къщата е рожба на по-старо време, в нея успешно съжителстват нововъведенията в градския бит с дървения одър в спалнята, огнището в кухнята и големите дървени шкафове във всички помещения. През месец октомври 2009г в къщата музей "Сливенски бит от ХІХ век" е открита нова експозиция: "Традиционна култура от Сливенско". Тя показва съхраненото многообразие и специфика на регионалната традиционна култура. Отделено е внимание на обредната храна, обредния реквизит и вербалните магии. Показани са обредните и празнични костюми от региона.

Обширният калдъръмен двор, цветната градина и сайвантът с различен стопански инвентар допълват и градят цялостния архитектурно-етнографски комплекс.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 2лв; ученици, студенти и пенсионери: 1лв

Работно Време:

Понеделник-Неделя: 09:00-12:00; 14:00-17:00ч
Събота-Неделя: По заявка

Телефон:

044 622 494

Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо

-51%
Средна пица и сос, по избор Цена: 4.50лв 9.20лв
20:18:01 72