Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.6 / 47 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Каменни гъби - природна забележителност

Югоизточна България
слаб дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 29° 20 юни 17° / 27° 21 юни 18° / 29° 22 юни 18° / 30° 23 юни 19° / 31°
496м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1045
преглеждания за целия период 20711
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, на пътя, свързващ Кърджали с Хасково. Защитената територия има площ от 3 хектара. Обявени са за природна забележителност от 1974г. Скалните образувания имат форма на естествени гъби - пънчетата им са розови, а шапките - зеленикави. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5м.

Изваяни са в риолитови вулкански туфи. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Според една легенда въглищарят Радуил живеел в крепостта Перперикон заедно с четирите си красиви дъщери. Една слънчева утрин тръгнали за вода извън крепостните стени. Изведнъж на хълма зад реката видели голяма орда от нашественици. Бегом се прибрали в крепостта. Започнала люта, но неравна битка. Много от мъжете били избити, а голяма част от жените - пленени. Сред тях били и дъщерите на Радуил.

Повели ги към водача на ордата, възседнал расов кон край близката река - да ги огледа и задели най-красивите за себе си, а останалите да продаде за робини. Щом го наближили, ярост обзела сърцата на девойките. Вкупом грабнали кой какво намери - дървета, камъни и започнали да замерят конника. Изплашил се конят, изправил се на задните си крака и нищо неподозиращият ездач паднал на земята. Втурнали се четирите девойки към него и го разкъсали. След това избягали в близката гора.

Най-близкият приятел на водача хукнал да преследва момите. По заник слънце ги застигнал, замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Същото се повторило и с другите две сестри. Преди да покоси главата на последното девойче, тя сама се превърнала в камък. Ужасен, понечил да избяга с коня си, но при първата крачка се превърнал в черна скала. И днес хората наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Устра - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Бунгало - вилна зона Сердика
1 нощувка 2 25лв/ден
Nastani.bg Хотел Меаца - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден

Коментари · 21

покажи по-стари коментари
Владимир преди 3 години

Невероятно място на път за Перперикон!

Rumi преди 3 години

Ако ви е попътно си заслужава да се види,красиво е но...незнам неостанах толкова впечатлена.

Diana преди 2 години

Чудесно място.

Станислав преди 2 години

Красота която трябва да се види.

Marina преди 2 години

Гъбите са уникални, но щеше да е хубаво, ако някой но беше предупредил, че са съвсем на пътя и всъщносст за 2 мин обикаляш всичко. Заслужава си да се видят, но все пак не си го предвиждайте за голяма разходка сред природата. По- скоро е спирка за кратка почивка пут дълго шофиране

Петър преди 2 години

Добра дестинация за еднодневно посещение!

тодоров преди 1 година

Интересно е,поне няма такса вход и паркинг.

Магдалена преди 10 месеца

Интересно е по пътя за Перперикон

Ивайло преди 6 месеца

Красиви са, но за 1 минута виждаш всичко

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още