Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Защитена зона "Маджарово"

Югоизточна България
силен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 26° 27 юни 18° / 30° 28 юни 19° / 30° 29 юни 16° / 25° 30 юни 15° / 26°
преглеждания за последните 30 дни 37
преглеждания за целия период 1724
Дата на публикуване 28.08.2014г.
Град Маджарово се намира в Източните Родопи, на 55км югоизточно от град Хасково и на 55км северозападно от Ивайловград. На 10км североизточно от Маджарово се намира село Бориславци, а местността между двете населени места е една от най-популярните дестинации за орнитоложки туризъм в страната.

Местността обхваща част от тясната долина на река Арда, заобиколена от планински склонове и скални масиви. Уникалният микроклимат и разнообразният релеф са причина за богатството от птичи видове, които се срещат тук. Установени са 174 вида птици, от които 40 са включени в Червената книга на България. В района се срещат пет световно застрашени вида птици по време на зимуване, миграция или през гнездовия период, като белошипата ветрушка (Falco naumanni) все още гнезди тук. Маджарово е едно от най-важните места в страната от значение за Европейския съюз за гнезденето на черния щъркел (Ciconia nigra), белоглавия лешояд и черната каня (Milvus migrans). Тук се поддържат и едни от най-значимите в България гнездови популации на пъстрия скален дрозд (Monticola saxatilis), градинската овесарка (Emberiza hortulana), големия маслинов присмехулник и черния щъркел, което определя европейското значение на мястото за тези видове.

В Маджарово функционира природозащитен посетителски център, който предлага различни услуги на гостите на района. Природозащитен център "Източни Pодопи" се намира на 2км североизточно от центъра на града, на десния бряг на река Арда. На разположение на посетителите има къмпинг и механа. Повече информация може да намерите тук.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0888 420 159, 038 666 444

Web site:
Виж карта

Коментари · 1

Гергана преди 3 години

Страхотна величествена природа.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още