Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
2.4 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо

Кристална зала Родопски кристал - Мадан

Мадан
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 23° 21 юни 12° / 24° 22 юни 13° / 23° 23 юни 14° / 23° 24 юни 13° / 23°
682м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 108
преглеждания за целия период 2894
Дата на публикуване 01.10.2014г.
Кристалната зала Родопски кристал в Мадан се разглежда от над две хиляди души за година. Уникалната забележителност в миньорския град привлича български и чужди туристи с богата колекция от чудни кристални форми. Интересът към залата "Родопски кристал" нараства от година на година.

Близо 600 експоната, извадени при добив на оловно-цинкови руди, впечатляват с уникалните си форми и отблясъци. Най-големият кристал е с размери 80 на 60 сантиметра. Кристална зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на родопския град Мадан. Създадена е през 1984г и е член на Международната асоциация на минераложките музеи. Залата се намира на ул. "Явор" 1, в центъра на Мадан.

Рудодобивът в маданския регион води началото си от дълбока древност. Отделни находища са открити и разработени още от траките. Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на галенита и сфалерита, повечето от които са уникални.

В кристалната зала в Мадан могат да се видят и представители от голямата група на ахатите, които с преливащите си ивици радват окото и възбуждат човешкото въображение и затова се използват в ювелирната промишленост. Най-често срещаният минерал от групата на карбонатите е калцитът, наблюдаван в най-различни кристални форми. Съдържанието на манган определя розовия цвят на манганокалцита и рядко срещания родохрозит.

Милиони години търпеливо е работила природата, сътворявайки своите неповторими произведения. Вечният стремеж на човека към познанието и упоритият му труд разкриват нейните тайни.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 5

Васил преди 2 години

Музеят не си спазва работното време и е заключен, въпреки желанието ни да го посетим. Несериозно отношение.

Живка преди 2 години

И ние днес искахме да го посетим, но за съжаление не си спазват работното време, а и на оставения телефон не отговарят

Здравко преди 2 години

И аз не можах да го видя поради това че не работише в деня, в който бях в Мадан... Ако искат по-голяма активност от посетители, трябва да станат по-гъвкави с работното време... Или да има някой наблизо, който да може да отваря след обаждане..nИма магазин поне наблизо, където има изложени доста кристали..

стайко преди 5 месеца

Написаното по горе отговаря на истината...

Хасан преди 2 месеца

Кристалната зала Родопски кристал в Мадан спазва своето работно време. Телефоните номера са актуални и активни.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 21 април 2018
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още