Рейтинг:
1.0 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера Шаренка - Мадан

Родопи
предимно ясно -2°C
5 дневна прогноза
днес -5° / 0° 28 яну -3° / 7° 29 яну -3° / 3° 30 яну -4° / 5° 31 яну -5° / 5°
838м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 14
преглеждания за целия период 6880
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 03.10.2014г.
Пещера "Шаренка" е пещера-музей, намираща се в мраморен масив в дълбок пролом, на около 2км от град Мадан. Носи името на най-големият квартал в Мадан - кв. Шаренка. До пещерата се стига по асфалтов път, а за любителите на пешеходния туризъм има планинска пътека с дължина около километър. В непосредствена близост до входа има изградена дървена беседка с чешма, а в каньона наблизо се чуват падащите води от водопада.

"Пещера Шаренка" е сравнително малка пещера, намира се на 830м надморска височина. Входът на пещерата е разположен в мраморна скала и след малък наклон се стига до подземен коридор, водещ до двете неголеми галерии. Археолози са установили , че в пещерата е извършван рудодобив, била е обитавана още през бронзовата епоха (16-12 в.пр.Хр.). На тавана на Голямата зала има процеп, който като естествен комин е играел важна роля за добиването и топене на руда. В "Пещера Шаренка" е възстановена експозиция от 10 восъчни фигури в естествен човешки ръст, огнище, оръдия на труда, както и съдове от бита.

Пещерата е реконструирана по съвместен проект на община Мадан и гръцката община Керамоти, с цел популяризиране на културните и туристически забележителности на двете побратимени общини. По проекта са обособени два туристически маршрута. Достъпът до забележителностите по двата маршрута са изградени множество туристически съоръжения за отдих.

В МОМЕНТА ПЕЩЕРАТА Е ЗАТВОРЕНА!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 6

Симеон преди 2 години

Пещерата не работи от няколко години поради опасност от отчупване на огромен скален блок. Все още не е обезопасена и има вероятност това да не стане скоро. До две години се очаква обновление на туристическите обекти както и добавяне на нови. Това е информация от туристическата централа в Мадан.

Зарко преди 2 години

Почти всеки ден е затворено

Живка преди 4 години

Пещерата все още е в ремонт

Васил преди 4 години

Все така затворена за посещения

стайко преди 6 години

ДА , НАИСТИНА НЕ РАБОТИ И НЯМА ИНФО ЗА ТОВА....СПЕЦИАЛНО ПЪТУВАХ ДО ТАМ ОТ КАЗАНЛЪК. МУЗЕЯ СЪЩО НЕ РАБОТЕШЕ- НЕДЕЛЯ, ЖАЛКО!

Юджел преди 6 години

Пещерата не работи...повече от година ,имало е срутване и е била в ремонт,който обаче не е започнат поради липса на финансиране....

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още