Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 11 оценки

Къща музей "Иван Вазов" - Сопот Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Сопот
умерен дъжд 9°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 10° 23 ное 6° / 9° 24 ное 7° / 10° 25 ное 6° / 11° 26 ное 7° / 12°
514м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 321
преглеждания за целия период 7628
Дата на публикуване 26.08.2014г.
Богатият фонд, с който разполага къщата музей "Иван Вазов", припомня най-важните периоди от живота на писателя: от детството му в Сопот, където завършва основното си и класно образование, дейността му на помощник-учител в Калофер при даскал Ботьо Петков, както и учението му и в Епархийското училище в Пловдив при Йоаким Груев.

Изложените ръкописи представят богатото му литературно творчество, създадено през 1876-1877 година, когато е емигрант в Румъния и издава първите си стихосбирки: "Пряпорец и гусла" и "Тъгите на България", и особено от най-благотворния му пловдивски период, когато публикува стихосбирките "Гусла", "Поля и гори" с "Епопея на забравените", повестите "Митрофан и Дормидолски", "Немили-недраги" и "Чичовци", както и разкази. Припомнено е и времето на престоя му в Одеса, отново като емигрант, където започва да пише най-превеждания и до днес български роман „Под игото". Знае се, че от 1889 година Иван Вазов се установява в София, където създава списание "Денница", "Драски и шарки", "Пъстър свят", романите "Нова земя" и "Казаларската царица", стихосбирките "Скитнишки песни", "Под нашето небе", "Легенди при Царевец", "Под гръма на победите", "Песни за Македония", "Нови екове", "Юлска китка", "Люлека ми замириса" и "Не ще загине".

Литературните постижения на големия поет оставят в сянка изключителните му заслуги към българския туризъм. Далеч преди 1895 година, когато е осъществено първото организирано изкачване на Черни връх, Иван Вазов заедно с група от тогавашния елит на София от Княжево през Златните мостове достига до Витошкия първенец. Но не само тази планина, а още Рила, Родопите, Средна гора, Вискяр и още редица други райски кътчета е посещавал и описвал той. Ще цитираме само споделеното от него след посещение в Швейцария: "Пътувал съм из Швейцария, гледал съм Алпите със сините им езера с вечните ледници на чуките им, възвисили челата си непостижимо в небесата. Чужда ми е тази природа, и аз съм чужденец ней. Дивил съм се, но не съм я обичал. А България? Всичко ми е родно, близо до сърцето и душата. Всяка горичка, долинка, канара, връх ми говорят на език понятен, чувствам, че те са мои, наши български, и аз съм техен, почти плът от тяхната плът, един въздух и едно слънце са ни сраснали... Всяка нейна красота ми е тъй скъпа, всяко нейно величие е по-велико от мен и ме прави да се гордея."
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Понеделник - Събота
от 09:00 до 18:00ч
с посетители до 17:45ч
Неделя
от 9:00 до 17:00ч.

Телефон:

ЗАЯВКИ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ - 0878694734

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Nastani.bg Къща за гости Трагата - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден 1 бр. 101 бр.

Коментари · 3

Елена преди 5 години

Трябва да се види!

valentina преди 5 години

Място, което всеки българин трябва да посети, за да усети духа на Вазовото време

Десислава преди 2 години

Страхотно място посете те го .

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още