Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи

Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.

Източник:
Публикувано на:
19 Сеп 2018
Рейтинг:
5.0 / 8 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
5793 бр.
В историята ни има много забележителни писатели, революционери и обществени дейци, оставили след себе си наследство за поколенията и формирали националното ни самосъзнание. Чудили ли сте какъв е бил техният произход, как са живели и откъде са тръгнали преди да се превърнат в образци и герои на своето съвремие? Решихме да съберем в една статия родните къщи на някои от най-изтъкнатите българи, които можете да посетите, за да видите света през техните очи.

Национален музей "Васил Левски" – Карлово 


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Националният музей "Васил Левски" се намира в Карлово. Музейният комплекс включва родната къща на Апостола, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на майката на Левски - Гина Кунчева. В музея могат да се видят вещи, снимки и документи, свързани със семейството на Апостола.

Национален музей "Христо Ботев" - Калофер 


Снимка: bulgariatravel.org

Националният музей "Христо Ботев" е построен на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Музейният комплекс е разположен в центъра на град Калофер, в парк "Ботева градина". Включва няколко обекта - мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметник на Ботев и паметник на майка му Иванка Ботева.

Къща-музей "Иван Вазов" - Сопот


Снимка: 100nto.org

В къщата музей "Иван Вазов" могат да се видят най-важните периоди от живота на писателя: от детството му в Сопот, дейността му на помощник-учител в Калофер при даскал Ботьо Петков, както и учението му и в Епархийското училище в Пловдив при Йоаким Груев.

Kъща-музей Георги Бенковски - Копривщица


Снимка: Vareria Chinova/opoznai.bg

В Копривщица, в родния дом на Гаврил Хлътев, познат на българите като Георги Бенковски, предводителят на легендарната хвърковата чета, е уреден скромен музей, посветен на революционера. Къщата е интересна със своята архитектура - тя е представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането - дървена сграда, построена през 1831г. Тук се пази личната пушка на Бенковски, с която е стрелял срещу турците по време на Априлското въстание.

Къща-музей "Елин Пелин" - Байлово


Снимка: Vassia Atanassova - Spiritia

Къщата музей на Елин Пелин е привлекателно място със своя широк двор, големия орех и навес, които ни връщат към атмосферата, в която е живял и творил писателя.

Къща-музей "Петко Р. Славейков" - Велико Търново


Снимка: strannik.bg

Родната къща на Петко Рачов Славейков във Велико Търново е реставрирана през 1971г. Видният български поет, политик и публицист оцелява като по чудо при раждането си в килия на храм "Св.Св. Кирил и Методий", който се намира на около 100м над къщата му.

Музей Славейковата къща - Трявна


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Идвайки като учител в Трявна, Петко Славейков се жени за дъщерята на един от известните тревненски чорбаджии Иванчо Райков - Ирина. Семейството им се установява в малка къща в Горната махала на селището. Тук отрастват и всички деца на Ирина и Петко Славейкови. Те са високообразовани и интелигентни личности в обществения и политически живот на България през втората половина на 19 и началото на 20 век: Иван Славейков - кмет на София, министър на просвещението в правителството на Петко Каравелов и народен представител; Христо Славейков - министър на правосъдието и народен представител в продължение на 25 години, председател е на ХIV- тото Обикновено народно събрание; генерал от българската армия - Рачо Славейков и разбира се един от най-великите поети на България, номиниран за Нобелова награда – Пенчо Славейков; Донка, Райко и Пенка Славейкови.

Къща-музей "Любен Каравелов" - Копривщица


Снимка: wikimapia.org

Родният дом на Любен и Петко Каравелови. В големия сенчест двор са разположени три сгради - зимна и лятна къщи и стопанска постройка. В експозицията са представени предмети, снимки и документи, разкриващи живота и дейността на големия български писател и революционер Любен Каравелов. В стопанската сграда към къщата може да видите печатарската машина, на която са печатани първите революционни вестници "Свобода" и "Независимост". А след Освобождението на нея е отпечатана първата българска конституция.

Къща музей "Хаджи Димитър" - Сливен 


Снимка: bulgariatravel.org

Един от най-известните туристически обекти в град Сливен е къщата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър. Тя е построена от дядото на именития войвода в края на XVIIIв и се намира в сливенския квартал "Клуцохор". Експозицията включва снимки, предмети от бита, оръжия, както и възстановка на четническа униформа и копие на знамето на четата на Стефан Караджа.

Къща-музей "Райна Княгиня" - Панагюрище 


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Едно от най-посещаваните места в Панагюрище е къщата-музей на Райна Футекова - главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато шие главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Коментари

Коментирай 1000 символа