Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки

Хаджидимовски манастир "Свети Георги Победоносец"

Хаджидимово
умерен дъжд 14°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 15° 25 юни 8° / 17° 26 юни 17° / 23° 27 юни 18° / 22° 28 юни 17° / 25°
547м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 133
преглеждания за целия период 4556
Популярност на обекта в различни класации #91
Хаджидимовският манастир "Свети Георги Победоносец" е български мъжки манастир, подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква, спадащ към Гоцеделчевската духовна околия. Обявен е за паметник на културата с регионално значение.

Манастирът се намира на възвишение южно от град Хаджидимово, чието старо име е Сингартия (или Долно Сингартия) и затова в миналото манастирът е известен и като Сингартийски или Долносингартийски. Построен е върху старо християнско светилище. След Рилския и Роженския манастир Хаджидимовският е трети по големина в Югозападна България. Той е един от най-южно разположените манастири в страната и най-близко разположената обител до Света гора.

Проучванията на района доказват, че още преди падането под османска власт, около 1290 година е построено християнско светилище, посветено на Свети Георги Победоносец. При османските завоевания около средата на 14-и век, храмът на няколко пъти е изгарян от нашествениците, а по-късно е изоставен и напълно забравен от местното население.

Иконостасът и владишкият трон са възстановени по автентичния образец. В храма има смятана за чудотворна икона на Свети Георги, датирана към 1750-1800 г. Откритата при разкопаването икона се пазела в олтар и не била изнасяна за поклонения. Затова постепенно била забравена и не и се е отдавала особена почит.

През 1961 г. по настояване на църковното настоятелство на манастира с председател Трифон Симидчиев, чрез Неврокопската митрополия тя била изпратена в БАН за освидетелстване. Установено е, че същата датира от периода 1750 – 1800 г.
На 6 май 1961 г. е върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и изложена за поклонение.

На 29 юли 1979 г. в манастира избухва пожар. Храмът изгаря напълно, като оцелява единствено чудотворната икона на Св. Георги. С помощта на Неврокопската митрополия и дарения, само за 8 месеца, черквата е възстановена, и на 6 май 1980 г. осветена. Манастирът е сравнително нов и в процес на изграждане. Манастирската църква е също в процес на надграждане и благоустрояване.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Коментирай 500 символа

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо