• Манастир "Свети Пророк Илия" - Горна Брезница
  • GPS Координати: 41.74482069, 23.10872197
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Манастир "Свети Пророк Илия" - Горна Брезница

село Горна Брезница
слаб дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 10° 07 дек 0° / 10° 08 дек -3° / 4° 09 дек 2° / 9° 10 дек 5° / 9°
578м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 23
преглеждания за целия период 4743
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 04.01.2016г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Манастир "Свети Пророк Илия" - Горна Брезница" за още по-богато съдържание.
Местнoст Илин чешма се простира на билната част на един рид, удължил се живописно към 2км в посока североизток към Горна Брезница и запад към висотите на Малешевска планина. Според старо предание тук се е намирал много стар манастир, наричан "Свети Пророк Илия". Съществуването му се потвърждава и от разкази на стари хора, които са чували за него от свои бащи, деди и прадеди. В подкрепа на отколешно манастирско поселение свидетелстват и имената на близките местности Калугерово и Поповец, в които и сега се откриват парченца от стъкла и фаргаментирана битова и строителна керамика. Близо до мястото на манастира е намерен водопровод, съграден от глинени тръби, носещ вода от местността Калугерово и строен в незапомнени времена. Уви! Трагична е съдбата на манастира. Имайки в предвид доброто географско положение, където е бил издигнат и близостта му с Брезница като духовно и икономическо средище на района, се предполаrа, че манастирът е играел ролята на голям центьр на духа и вярата за други селища в Малешевска планина и долината на Струма.

Съществуването на манастир, утвърдил се като средище на дух и вяра в Малешевска планина, не е било угодно на нашествениците от Анадола, които се заселили в Брезница и тe намерили възможност да го унищожат. Илин чешма обаче е известна не само със стария си манастир. На мястото, където е бил манастира, на празника на Илинден, са се провеждали в продължение на много години общоселски празненства с курбани и веселби.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Приключение през Април и Май! Рафтинг по Струма, плюс стрелба с лък и въздушна пушка
8 бр. 4 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 31 Май 2022г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо