Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо

Манастир "Света Богородица Спилеотиса" - Мелник

Мелник
силен дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 26° 19 юни 15° / 24° 20 юни 16° / 24° 21 юни 15° / 25° 22 юни 16° / 25°
465м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 52
преглеждания за целия период 1520
Дата на публикуване 10.06.2015г.
Манастирът "Света Богородица Спилеотиса" е разположен върху малка тераса в източната част на възвишението Св. Никола, южно от град Мелник. Основан е от деспот Алексий Слав в началото на ХІІІ век. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон (от втората половина на XIV век до началото на XXв). Разрушаван е 3 пъти и отново е възстановяван (средата на XIIIв, втората половина на XVIв и началото на XVIIIв). При земетресението през 1904г рухва напълно. В най-високата част на манастирския двор се е намирала Богородичната църква, за съжаление също унищожена от труса. Тази скромна църква според изследователи очевидци е притежавала великолепни стенописи. От средата на ХІХв започва да запада, като окончателно престава да функционира по време на Първата световна война. Сега е периодично действащ.

От манастира "Света Богородица Спилеотиса" е запазена възстановената през 40-те години на ХХв черква "Св. Спиридон". Построен е върху недостъпно място, представлява част от крепостта на деспот Слав и е бил самостоятелно укрепено ядро във второто ниво на отбранителната система. Останките показват, че манастирът е имал класическата канонична схема на средновековните манастири – монашески килии, заграждащи двора, трапезария, игуменарница, зала за гости, библиотека, защитна кула. В манастирския комплекс е имало две черкви – "Св. Богородица Спилеотиса" и "Св. Спиридон", както и гробничен параклис. В северната част е разкопано водохранилище. Сега е построен действащият параклис "Св. Зона", което прави манастира единствения в Мелник с възстановен в ново време параклис. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място от жителите на Мелник и околностите му, а 31 август е храмовият празник на параклиса "Св. Зона" и празник на град Мелник.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg През Юни в Мелник! 2 нощувки със закуски и вечери, плюс комплимент - дегустация на вино
18 бр. 2 нощувки 60лв/ден
Валидност на ваучера:
от 5 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотел Свети Никола - нощувка със закуска
1 нощувка 2 34лв/ден
Grabo.bg Почивка за двама в Мелник! Нощувка със закуска и вечеря, с възможност за обяд
14 бр. 1 нощувка 2 39лв/ден
Валидност на ваучера:
от 4 Юни до 30 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Милен преди 3 седмици

Изкачването до горе е доста стръмно, но има изградени стъпала и с няколко почивки се стига :) Гледката отгоре, към града и пясъчните пирамиди е впечатляваща!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още