Имате въпрос за обекта?
Посетено от:
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка

Крепост "Св. Димитър" - Хаджидимово

Гоце Делчев
умерен дъжд 19°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 20 юни 13° / 23° 21 юни 15° / 22° 22 юни 18° / 26° 23 юни 19° / 26°
498м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 53
преглеждания за целия период 961
Тракийска, късноантична и средновековна крепост "Св. Димитър" се намира на едноименния хълм, на 3км югоизточно от град Хаджидимово. Разположена е на стръмно възвишение, доминиращо над околния терен, наричано "Св. Димитър" по името на едноименния параклис, изграден върху останките на античния обект. Регистрирани са и първоначални данни за обитаване на това място още през късната бронзова епоха (XIV-XIIIв пр.н.е.), или ранната желязна епоха (края на XII-IXв пр.н.е.). Към това време най- вероятно се отнася разкритият напречен зид на западната крепостна стена. Крепостта е преизградена най-вероятно в края на V и началото на VIв, по времето на император Анастасий (491-518г), когато във Византия се наблюдава подем в крепостното строителство или по времето на Юстиан I (527-565г), когато се оформят основните отбранителни линии. Има форма на елипса и е разположена на 2 дка площ. Крепостните стени обграждат цялата площ като следват една затворена линия, съобразена с релефа на местността. Този начин на укрепване се прилага обикновено там, където възвишенията са стръмни, но не непреодолими за противника. Има останки от крепостни стени с височина 1-2м, руини от 3 кули и крепостна църква (понастоящем върху основите й е изграден параклиса "Св. Димитър").

Фрагменти от строителна и битова керамика са от (ІV-VІ и ХІІІ-ХІVв). Южно от възвишението, върху една тераса са останките от две крепостни стени (протейхизма), датиращи от времето на късната античност (IV-VIв), запазени на места до 2м височина. От север, издадена навън от крепостната стена, има правоъгълна кула с външни размери 6,25 х 2,90м. Дебелината на зида е 1,50м. На височина е запазена до 1м. На 10м южно от кулата личат основите на разрушена крепостна църква. От старата църква са запазени основите на зидовете, като при абсидата височината им достига до 0,97м. Размерите на църквата са 9,40 х 6м. Тя е разрушена на нивото на земята като изключим кулата от север. По повърхността има фрагменти от антична и средновековна керамика. Намерени са и няколко монети от края на XII и началото на XIII век.

До крепостта има асвалтов път. Местните жители са разчистили по-голямата част от терена и са построили малък параклис. Има и беседки за отдих.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо