Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.3 / 4 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Горноводенски манастир "Св. Св. Кирик и Юлита" - Асеновград

Асеновград
ясно небе 17°C
5 дневна прогноза
днес 8° / 17° 09 апр 6° / 16° 10 апр 8° / 19° 11 апр 8° / 16° 12 апр 7° / 14°
407м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 158
преглеждания за целия период 8504
Дата на публикуване 18.09.2014г.
Горноводенският манастир "Св. Св. Кирик и Юлита", известен още като "Св. Кирик", се намира на около 3км южно от центъра на кв. Горни Воден на Асеновград и на около 6км югозападно от самия град. Разположен е върху тераса от западнородопския рид Чернатица на 620м н.в., сред живописна местност, обрасла с вековни дъбови и букови гори. Над обителта се извисява скален венец от варовикови скали, в чийто южно подножие извира лековит извор – манастирско аязмо с параклис "Св. Св. Кирик и Юлита".

Според най-разпространената хипотеза Горноводенският манастир е основан през XIIIв, когато в района се строят и много други манастири, обединени около Бачковския в една малка природопска "Света гора". По време на управлението на цар Иван Асен II (1218-1241) строежът на църкви и манастири по българските земи взема връх, но същият процес се наблюдава и през XIVв - при цар Иван Александър (1331-1371), поради което мненията за времето на възникването на манастира се раздвояват.

През 1810г манастирът е ограбен и опожарен от кърджалиите на Емин ага. Няколко години по-късно, в 1819г, когато роденият в с. Воден поп Константин Иконом издава "Наръчник на Пловдивската епархия", той споменава, че "Воденският манастир в момента е в руини, вследствие опожаряването му от разбойници". Тогава изгаря ценна книжнина, сред която и крепостните актове на манастира, в които са били описани неговите недвижимите имоти и гори.

Основният манастирски комплекс е един от най-големите и внушителни по българските земи. Масивни жилищни и стопански (преди обновлението) сгради, под формата на четириъгълник – почти квадрат, ограждат обширен двор, в чийто център е разположена съборната черква "Св. Параскева". Манастирът е възобновен почти в оригиналния му вид. Празникът на Воденският манастир се чества в деня на Св. Кирик и Юлита – 15 юли. От край време на тази дата на поляните край обителта се провежда събор – т.нар. Воденски събор, който се е превърнал селищен празник.

Манастира е недействащ.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Милен преди 8 месеца

Така нареченият "манастир" всъщност е бивша почивна станция на съюза на архитектите и е построена с техни и с държавни средства. Църквата обаче си го присвои и сега там има само 2-3 недружелюбни монахини и един охранител. Интересните иначе сгради, може да разгледате само отвън, чувствайки се като някакъв натрапник. Жалко!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още