Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за хапване на близо

Църква "Св. Богородица – Успение" - Асеновград

Асеновград
слаб дъжд 24°C
5 дневна прогноза
24 юни 16° / 24° днес 11° / 17° 26 юни 12° / 14° 27 юни 11° / 16° 28 юни 14° / 19°
387м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 40
преглеждания за целия период 2070
Енорийската църква "Св. Богородица – Успение" се намира в централната част на квартала Горни Воден в Асеновград. Разположена е вдясно на самата главна улица, преди центъра. Тази църква, известна надлъж и нашир със съхраняваната в нея чудотворна икона "Св. Богородица" - "Златна ябълка", е една от най-богатите и най-посещавани църкви в Пловдивска епархия.

По план църквата представлява еднокорабна базилика, с една апсида и притвор от запад и размери: дължина - 21м, ширина – 9м и височина над 6м. Над централната част на наоса се издига купол, лежащ на барабан с осем прозореца. В западната част на храма има балкон (емпория), предназначен за жените, към който освен вътрешната стълба има изградена външна такава от към южният двор. Оттук пеел църковният хор на големите празници. Вътрешното пространство на църквата се осветява от по 4 прозореца, от север и от юг.

Стените във вътрешността на храма са украсени със стенописи, изписани на три етапа. Най-новият живописен слой (третият) е изрисуван при последното преустройство на храма, през 1896г, когато са добавени притворът и куполът.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Стоян преди 3 години

Свято място, в което се намира чудотворна икона.

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо