Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.6 / 12 оценки
Виж още събития

Парк-музей "Врана" - София

София
умерен дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 24° 19 юни 14° / 23° 20 юни 13° / 23° 21 юни 13° / 24° 22 юни 14° / 25°
570м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 621
преглеждания за целия период 9457
Дата на публикуване 24.10.2014г.
Паркът "Врана" е създаден под влиянието на европейските пейзажни паркове.

В продължение на повече от 40 години създателите на парка успяват да изградят един великолепен парков ансамбъл. За целта като "строителен материал" използват декоративната растителност.

Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха.

Всичко това определя високата му художествена стойност като едно от първите произведения на парковото изкуство в България.

Паркът "Врана" е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създадена в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е състав на част на имение с площ 140 ха, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

В 2001 г имението се подарява от сина на цар Борис III, Симеон Кобурготски на Софийската градска община. То е разположено на 11 км от центъра на столицата.

Към изграждането на парка "Врана" се пристъпва през 1900г, 22 години след освобождението на България от турско иго. Неговото създаване се осъществява в обстановка, когато отечественото градинско-парково изкуство е било в самото начало на своето развитие.

В началото на развитието си се намирали по това време и политическият, икономическият и културният живот на младата Българска държава. Изграждането на парка обхваща не само голям период от време (43 години), но то е свързано през първия етап от създаването му (1900 – 1909 г.) с големи трудности.

Това се обяснява с недостига на посадъчен материал поради липса на оранжерии и разсадници за производство на цветя и дървесно-храстова растителност. Голямо количество фиданки и семена на цветя се доставяло в парка от всички континенти. Ето защо паркът "Врана" разполага досега с разнообразен асортимент на растителни видове.

Местността, където започва да се изгражда паркът "Врана", представлявала обезлесена през турско време гола равнина. Само река Искър, протичаща наблизо, е оживявала в някаква степен околния монотонен пейзаж.

Паркът "Врана" е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. Това обстоятелство е предопределило в известна степен неговия интимно-пейзажен характер: в него на дървесните масиви и дървесните групи, цветните поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки се придават форми близки до природните, което е било свойствено на по-голямата част от европейските пейзажни паркове в миналото.

Информация за работно време и цени за посещение можете да видите тук.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Събота и Неделя: 10.00ч - 16.00ч

Телефон:

02 963 45 66

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотелски комплекс Монтесито - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден
Nastani.bg Хотел Галант - нощувка със закуска
1 нощувка 2 41лв/ден
Grabo.bg През Октомври в Бодрум! 7 нощувки на база All Inclusive в хотел Parkim Ayaz****+
127 бр. 7 нощувки 47лв/ден
Валидност на ваучера:
от 13 Април до 28 Септември 2019г.
Към офертата
Концерти: Оперна гала дата на събитието: Нд, 7 Юли 2019 И тази година Софийската филхармония и Столична община ви канят на музикална среща в красивото пространство на парка в двореца "Врана". От 7 до 10 юли ще имате въможност да е насладите на подбрана селекция от концерти с най-доброто от света на класиката. Събитието е част от културния календар на Столична община. 7 юли, 20 ч. Оперна гала Софийската филхармония и Националният филхармоничен хорви канят на оперна гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе. В концерта ще вземат участие и солистите Вера Гиргинова - сопран, Петя Петрова - мецосопран, Георги Султанов - тенор, Ивайло Джуров - бас. ВОкалните шедцоври от "Кармен", Трубадур", "Риголето", "Травиата", "Набуко" и "Бохеми" ще прозвучат под диригентската палка на Хирофуми Йошида. Хирофуми Йошида - диригент Вера Гиргинова - сопран, Петя Петрова - мецосопран, Георги Султанов - тенор, Ивайло Джуров - бас, Национален филхармоничен хор "Св. Обретенов" с диригент Славил Димитров и Софийска филхармония
07 юли Концерти: Оперна гала
Концерти: "Филхармоника" дата на събитието: Пн, 8 Юли 2019 Споделете музиката в двореца Врана И тази година Софийската филхармония и Столична община ви канят на музикална среща в красивото пространство на парка в двореца "Врана". От 7 до 10 юли ще имате въможност да е насладите на подбрана селекция от концерти с най-доброто от света на класиката. Събитието е част от културния календар на Столична община. Малка нощна музика Струнен квартет "Филхармоника" Изтънчена селекция от камерни произведения на Моцарт, Бах, Менделсон, М. Големинов, Милчо Левиев, Астор Пиацола и др. ще прозвучат в изпълнение на професионалистите от струнен квартет "Филхармоника". Най-младата камерна формация на Софийската филхармония е създадена от музиканти на водещи позиции в оркестъра. В него участват концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев, помощник-концертмайсторът Ана Иванова и първата виола Милена Златарова.
08 юли Концерти: "Филхармоника"
Концерти: Фортисимо Фамилия дата на събитието: Вт, 9 Юли 2019 Споделете музиката в двореца Врана И тази година Софийската филхармония и Столична община ви канят на музикална среща в красивото пространство на парка в двореца "Врана". От 7 до 10 юли ще имате въможност да е насладите на подбрана селекция от концерти с най-доброто от света на класиката. Събитието е част от културния календар на Столична община. Приказка за песента Софийската филхармония и Фортисимо Фамилия ви канят на среща с най-мистериозния музикален инструмент - човешкият глас. Съвсем в духа на приказките на Фортисимо през това приключение преминават редица герои – от принцеса, войници, джуджета и овчарче до котки и дори хора-птици. С участието на Милица Гладнишка, тенора Георги Султанов и певци от Националния филхармоничен хор. Дирижира Славил Димитров.
09 юли Концерти: Фортисимо Фамилия
Концерти: Менделсон в Двореца дата на събитието: Ср, 10 Юли 2019 И тази година Софийската филхармония и Столична община ви канят на музикална среща в красивото пространство на парка в двореца "Врана". От 7 до 10 юли ще имате възможност да е насладите на подбрана селекция от концерти с най-доброто от света на класиката. Събитието е част от културния календар на Столична община. Витална и жизнеутвърждаваща, музиката на Менделсон намира най-естественото си място в парка на двореца "Врана". Сред красивия екор Софийската филхармония и Максим Ешкенази ще представят Увертюрата "Хебриди" и Италианска симфонияN4. Очарователната цигуларка Зорница Иларионова ще се присъедини към тях за Концерта за цигулка и оркестър в ми минор. Софийска филхармония диригент: Максим Ешкенази солист: Зорница Иларионова - цигулка Менделсон Увертюра Фингалова пещера (или Хебриди) Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, Италианска симфония N4
10 юли Концерти: Менделсон в Двореца

Коментари · 4

Ивайло преди 3 години

Указателната табела за входа на парка е сложена след самата отбивка от Цариградско шосе, която е доста тясна и е трудно да се види! Самия парк е красив, но е жалко, че не може да се влезе в самата резиденция! Цената от 5лв за възрастен в такъв случай е преувеличена!

Виктор преди 3 години

Прекрасно място

Радост преди 2 години

Приятно място за разходка, ако се реновира и самата сграда и се превърне в място за културни събития -това ще като черешката на тортата!

Виктория преди 1 година

Страхотно място за отдих!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още