Винарска изба Алгара е представена с търговската марка ALGARA.
"Обвързването на дългогодишните традиции с правилното име, са ключът към всяко ново начало" е мотото на Винарска изба Алгара, която е почерпила знанията и опита си от първата по рода си изба в България от тунелен тип в кв. Владиславово.
Там са се извършвани редица научни дейности, в няколко направления, като:
• Изследвания и научно обслужване по Лозарство и Винарство;
• Агротехника на лозата;
• Технологии и асортименти на бели трапезни вина и розе;
• Извършване консултации по лозарство и винарство в цяла България.
Научно-изследователската работа по винарство започва в края на 1962г. Когато е построена винарската изба с капацитет 150 000кг грозде - първото по рода си избено съоръжение от тунелен подземен тип с постоянна естествена температура 12-14 градуса.
Което още по онова време е разполагало с химична лаборатория, в която са се извършвали физико-химичните анализи по лозарство и винарство.
В резултат на проведената научно-изследователска работа в предприятието е установено, че почвено-климатичните условия на Варненски район са подходящи за отглеждане на бели винени сортове грозде.
Експерименталната винарска изба е произвеждала и предлагала качествени бели трапезни вина с подчертан сортов аромат и хармоничен вкус: Шардоне, Совиньон блан, Траминер, Мискет Отонел, Варненски мискет и Димят.
През годините от своето създаване, вината са спечелили на международни конкурси 32 златни и 36 сребърни медали.
С цел да запази традициите Винарска изба Алгара се стреми да поддържа същия асортимент и до днес.
Прочети още
Коментари