Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.3 / 3 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Парк-музей "Владислав Варненчик" - Варна

Варна
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 26° 25 юли 16° / 28° 26 юли 18° / 31° 27 юли 18° / 32° 28 юли 18° / 31°
преглеждания за последните 30 дни 100
преглеждания за целия период 2273
Дата на публикуване 20.10.2014г.
Парк-музей на бойната дружба – 1444г. „Владислав Варненчик“

Намира се на полесражението от 10.11.1444 г., където за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело. Неговият мавзолей е построен през 1935 г. в тракийска могила от IV-III в. пр. Хр. Тук може да видите каменно копие на саркофага на загиналия край Варна 20-годишен крал, изработено от двама български майстори-каменоделци.

В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. Във витрините са подредени оръжия и снаряжения от ХV век, намерени на бойното поле (шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др.)

Музеят е открит през 1964 г. в чест на 520-та годишнина от битката при Варна между християнските войски на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и османските войски, командвани от султан Мурад ІІ. През същата година е издигнат паметник на трансилванския войвода Янош Хуняди - главнокомандващ армията на крал Владислав.

През 2004 г. музеят и експозицията са изцяло модернизирани. Тук се намира единствената в страната постоянна изложба, посветена на председателя на Управителния съвет на комитета за изграждане на мавзолея – полковник Петър Димков. Неговото семейство е дарило лични вещи, снимки, отличия и документи за живота и дейността на „космическия българин”, както днес наричаме Лечителя.

Музейният парк с площ от около 30 декара е залесен с уникална растителност и предразполага за чудесен краткотраен отдих. Негов създател е чешкия архитект Антон Новак, който е и автор на проекта за ландшафтното оформление на Морската градина.

Децата до 7 годишна възраст се освобождават от заплащане на входен билет
За ученици, студенти и пенсионери и хора с увреждания - 2 лв.
За военнослужещи - 4 лв.
За възрастни - 5 лв.
Семеен билет - 10 лв.

Беседи се водят от квалифицирани екскурзоводи на български, английски и полски език.
Цените на беседите, независимо от броя на посетителите в групата са:
Обща на български език - 15 лв.
Обща на чужд език - 25 лв.
Специализирана - 20 лв.

Продажбата на билети се прекратява в 17.00 часа.

При централния вход на парка, в мавзолея и в музейната сграда има осигурени подходи за инвалиди и асансьорни платформи за посетители на инвалидни колички.

Парк-музей „Владислав Варненчик” е филиал на Националния военноисторически музей – София.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

от 9:30 до 17:30 часа

Почивни дни:
От април до октомври - понеделник
От ноември до март - неделя и понеделник

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Фитнес карта с неограничен брой посещения, плюс фитнес инструктор и тренировъчна програма
88:88:88
Валидност на ваучера:
от 23 Юли до 26 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Спорт за момчета и момичета! 6 тренировки по футбол за дете от 4 до 11г
88:88:88
Валидност на ваучера:
от 23 Юли до 23 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Одрин и Лозенград през Август! Нощувка със закуска, плюс транспорт
5 бр. 1 нощувка Варна 53лв/ден
Валидност на ваучера:
от 20 Юли до 8 Август 2019г.
Към офертата
Изложба "Музеят – неочакван, отворен, споделен" - Варна дата на събитието: Вт, 20 Август 2019 - Нд, 8 Септември 2019 Националният военноисторически музей съхранява повече от 1 милион експоната - свидетелства на българската и европейска военна история. През 2019 г. в Пловдив ще бъдат показани някои от най-изненадващите, малко познати или забавни обекти, съхранявани в неговата колекция, както и в колекцията на Регионален исторически музей Велико Търново. Проектът предлага интерактивна експозиция, в която публиката сама подрежда историята. Посетителите се приобщават към работата на музейните специалисти, като сами откриват колко неочаквано понякога може да бъде тълкуването на историята през чисто човешкия поглед към музейния обект. След изложбата в Пловдив, експозицията ще бъде показана във Варна. Варна, Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“ Работно време: вторник – неделя, от 9:00 до 17:30 часа Вход: деца до 7 години – безплатно, ученици, студенти, пенсионери – 2 лв., възрастни – 4 лв. Това е една нестандартна изложба, в която прочитът на историята обръща перспективата за музея. Ако в миналото той задава наратива на голямата история, представена чрез богата колекция от експонати, днес един-единствен експонат разказва множество различни истории. Експонатите, поднесени по провокативен начин, показват границите на човешките възприятия и толерантност, събуждат твореца или страничните наблюдатели, изненадват и в крайна сметка помагат да опознаем по-добре света около нас. Посетителят на изложбата сам ще избере дали да следва догматичните представи за културното наследство, или да погледне на него като възможност за различен начин на интерпретация на времето и събитията. Автор на снимките в галерия © Милена Иванова Проектът се осъществява от Национален военноисторически музей в партньорство с РИМ – Велико Търново. Медиите за проекта: Провокативна изложба на Военноисторическия музей в Пловдив от 30.05.2019 г. на BTV.
20 авг Изложба "Музеят – неочакван, отворен, споделен" - Варна

Коментари · 2

Иво преди 2 години

Преди паркът беше безплатен. Последно го бяха променили да е 5 лв за парка и музеите. Беше уникално място за отдих.

Цветелина преди 1 година

Защо не може да се качват снимки към обекта?

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още