Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.6 / 19 оценки
Места за нощувка наблизо

Тракийското светилище при село Татул

Югоизточна България
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 24° 22 май 11° / 23° 23 май 12° / 24° 24 май 13° / 21° 25 май 12° / 22°
369м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 385
преглеждания за целия период 9064
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200м от селото и на около 15км от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ–ХІв пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004–2007г са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

През ХІІІ–ХІІв пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

През античната епоха е изградена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са разкрити няколко сгради, една от които е великолепен храм със запазени 6-метрови стени. От античната епоха е открита цяла серия от бронзови пръстени – печати.В първите години след Христа в района на светилището е регистрирана строителна активност. Обновеното светилище просъществува до 50-60-те години на І век.

Мястото е населено отново през втората четвърт на ІІІв. От това време е открита значително количество римска керамика. Счита се, че елинистическият храм и сградите около него са превърнати в укрепена римска вила, обитавана от богат местен аристократ. Имението е опожарено през 267–269г, когато варварите готи нахлуват в Родопите. В края на ІІІв вилата е възстановена, но в доста по-примитивен вид.

Нов период на разцвет започва през ІХ–Хв. Тогава са извършени поредните преустройства.

Финалният етап от живота върху хълма край с. Татул се отбелязва от средновековния некропол, от който са проучени 8 гроба. Некрополът се датира не по-късно от средата на ХІІІв и бележи края на вековния живот на хълма край Татул.

Обектът е отворен за посещения, има охрана, както и постоянно видеонаблюдение.През 2011г беше проведена кампания "Чудесата на България" и след електронно гласуване обектът беше избран за едно от 10-те чудеса на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Почивка за двама край Кърджали! Нощувка със закуска, плюс сауна, парна баня и бонус - игра на тенис корт
12 бр. 1-2 нощувка 2 20лв/ден
Валидност на ваучера:
от 16 Май до 16 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотелски комплекс Маказа - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Бунгало - вилна зона Сердика
1 нощувка 2 25лв/ден

Коментари · 8

Елена преди 5 години

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Ваня преди 5 години

Посетете го.

Мария преди 4 години

Красиво място.

Пламен преди 4 години

Място,събрало в себе си хилядолетна история. Усетете как епохите минават през вас разхождайки се из мястото. Насладете се на всичко това и повече като го посетите.

Гергана преди 3 години

Хубаво място, добре поддържано, но за съжаление няма достатъчно посещаемост, а си засложава да се види.

Мирослав преди 1 година

Прркрасно място

Красимир преди 1 година

От хълма има приятна гледка!!И хубава пътека до него.Иначе не е нищо особенно.

Магдалена преди 9 месеца

Интересно местенце, гледката е чудесна

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 23 ноември 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още