Около яз. Студен кладенец
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 29.08.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Около яз. Студен кладенец

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
3994 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
29.08.2019г.
Увод от автора:
Крайната точка на пътуването ми е язовир Студен кладенец, но не можех да остана само с него, след като за първи път стъпвам в Източните Родопи исках да опозная на около.
Предварително, както винаги се подготвих какво точно искам да видя и от къде ще мина. В тази богата на забележителности планина, ако нямам начертан план времето до никъде няма да ми стигне, а все пак разполагам само с 2 дена.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина Исторически За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Крепост "Вишеград"
От автора:
Крепостта се намира на едва 5 км от Кърджали, в близост до едноименното село. Разбира се пообъркахме малко, но в крайна сметка я открихме. Крепостта е малка и в по-голямата си част е разрушена. Основно запазена е част от крепостната стена, а кулите, останалите стени и входа са разрушени. Крепостта е разположена на скалист връх над язовир "Студен кладенец". От нея се разкрива невероятна гледка към град Кърджали и необятния язовир Студен кладенец. Честно казано аз не съм любител на разрушени крепости, но съм влюбена в гледките, които се откриват пред теб, когато си там горе.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 16°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 16° 11 дек 12° / 16° 12 дек 8° / 12° 13 дек 5° / 8° 14 дек 3° / 4°
От потребителите:
2 Пролом "Шейтан дере" и "Абразивни кладенци"
От автора:
Уникална, впечатляваща местност крие под язовирната си стена яз. Студен кладенец. Местните наричат мястото "Шейтан дере" или иначе казано, "Дяволският каньон". Наричат каньона дяволски не само заради спиращата дъха гледка, но и заради легендите, които се носят за него. Тук в пролом с дължина от около километър може да видите как природата е изваяла чудни и секващи дъха скални форми. На Дяволския каньон може да се любувате отвисоко, от самата язовирна стена, но по-впечатляващо е усещането, когато слезете при коритото на реката, където ще видите и абразивните кладенци.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 16° 11 дек 13° / 16° 12 дек 9° / 12° 13 дек 7° / 9° 14 дек 2° / 5°
От потребителите:
Рейтинг за Пролом "Шейтан дере" и "Абразивни кладенци":
4.6 / 4 оценки
3 Язовир "Студен кладенец"
От автора:
Язовир Студен кладенец е може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той е вторият след язовир Кърджали по поречието на река Арда от двете му страни се издигат крепостите Моняк и Вишеград. Месността е защитена. Пътят е тесен. Минава се през язовирната стена. Погледът ми шари и не знае на къде да гледа, отвсякъде необятна красота. Малко след язовирната стена на пътя ни излезе кошута - величествена и разбира се уплашена. Толкова красота на едно място. През целия път в региона човек може да се наслаждава на уникална природа, тишина и спокойствие.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 17°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 17° 11 дек 13° / 16° 12 дек 10° / 12° 13 дек 7° / 9° 14 дек 3° / 6°
От потребителите:
Рейтинг за Язовир "Студен кладенец":
5.0 / 2 оценки
4 Тракийското светилище при село Татул
От автора:
Татул - "Светилището на Орфей" се намира в община Момчилград, област Кърджали. В местността "Каменна глава" при с.Татул, намираща се на 14 км. от Момчилград е разкрито селище, което се приписва на Орфей. То е едно от десетките Тракийски светилища на територията на област Кърджали, свързани с почитане на божества. Това са места, където са извършвани обреди, свързани с определени годишни времена и по-специално имащи връзка с плодородието и земеделието, със скотовъдството и здравето на хората. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Тракийският комплекс Татул е уникален паметник – и като история, и като архитектура, и като строителство. Родопите - владенията на тракийския певец Орфей. Смята се, че при Татул се намира гроба на легендарния Орфей.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 16°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 16° 11 дек 12° / 15° 12 дек 9° / 12° 13 дек 6° / 9° 14 дек 2° / 6°
От потребителите:
Рейтинг за Тракийското светилище при село Татул:
4.6 / 22 оценки
Заключение от автора:
Обожавам тази необятна планина Родопи великолепните хълмове и криволичещите реки, този регион е богат на природните чудеса, недокоснатата гора, гостолюбието на местните жители, кулинарните изкушения, както и приятния средиземноморски климат.

Коментари

Коментирай 1000 символа