• Тракийски култов комплекс "Мишкова нива"
  • GPS Координати: 41.95883908, 27.49993801
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 9 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Тракийски култов комплекс "Мишкова нива"

Южно черноморие
ясно небе 31°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 32° 24 юли 18° / 31° 25 юли 18° / 30° 26 юли 17° / 28° 27 юли 15° / 28°
482м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 44
преглеждания за целия период 5300
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 16.06.2015г.
Комплексът е разкрит през 1981-83г. Намира се в местността Мишкова нива (Бъчварова колиба) на югоизточния склон на Голямото градище, на около 3км югозападно от Малко Търново, непосредствено до държавната граница с Република Турция. Твърде близка е по тип до тази от местност "Пропада", но е много по-голяма и внушителна. Светилището е част от голям комплекс, който се състои се от крепост на върха Голямо Градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепени сгради и урбанистични останки.

В края на бронзовата епоха на "Мишкова нива" е бил изграден долмен. През старожелязната епоха около това свещено място се образува могилен некропол, поддържан през цялото първо хилядолетие пр.н.е. и по-късно. Впоследствие недалеч от разрушения долмен започва да се изгражда култово съоръжение, първият етап на което наподобява долменна конструкция, вторият е гробница, градена с хоросан и крепида, а третият - мраморна куполна гробница от императорската епоха. Била е използвана като хероон (светилище на митично или реално съществуващ цар, жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел. Входът й бил украсен с монументален фронтон, върху който освен кръстосани щит и стрела, се виждат символите на слънчев култ – две обърнати човешки длани.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 5

Димитра преди 3 години

Чисто нов път до там- еднолентов. Изоставено за жалост, прочетохме че камъните от светилището още преди време са ограбени от хората и са ги ползвали за къщите си в Малко Търново :( . Има преместена плоча в музея на града, но въпреки това ни хареса и пак бихме посетили.

Виктор преди 7 години

Да, имаше табела.... Дано стои.

Радослав преди 7 години

На пътя за Малко Търнов има ли вече табела?

Виктор преди 7 години

Вече има асфалтов път до там, но и тази древна забележителност е изоставена.

Зорница преди 8 години

За съжаление времето оставя отпечатъка си върху и без това малко запазаните руини, поради невъзможността да се консервира. Изключителната близост до границата с Турция води до някои "неудобства" за посещаването му, но те остават на заден план, когато видите самото място. Светилището датира от времето на траките и благодарение на Ал. Фол е разработено и запазено. Малка магия. Трябва да го посетите, за да я усетите.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо