Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
  • Тракийско светилище "Мочукови камъни" - Мелница
  • GPS Координати: 42.02415210, 26.56940997
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тракийско светилище "Мочукови камъни" - Мелница

Елхово
слаб дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 20° 27 окт 12° / 22° 28 окт 12° / 22° 29 окт 13° / 18° 30 окт 12° / 20°
238м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 24
преглеждания за целия период 2289
Дата на публикуване 10.09.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тракийско светилище "Мочукови камъни" - Мелница" за още по-богато съдържание.
Скално-изсеченото светилище край село Мелница (Община Елхово) е сред редките примери за древно култово място на територията на България, където се наблюдават изсечени скални дискове с различен диаметър и дебелина. Обектът е открит през 1990г.

Изсечените дискове са разположени на североизточната страна на скалите, която се огрява от първите лъчи на слънцето рано сутрин. Част от слънчевите кръгове са само очертани с врязана линия върху скалите, но по-голямата част от тях са релефно изработени, с диаметри от 0,4 до 0,8м и дълбочина на релефа от 10 до 15см. Част слънчевите дискове са напълно запазени, а други — частично, тъй като климатичните процеси през вековете скалата се е напукала, при което са се отчупвали и части от тях.

Слънчевите дискове са изсечени на различна височина по скалите. Откъм югозападната страна на склона, недалеч от основните групи скали, малко по-ниско под тях са разположени други малки групи скали, върху които също са оформени слънчеви дискове, но за да се видят трябва да се наблюдават от най-високата точка на съответния скален масив. Освен скалните дискове на някои места в скалите личат преднамерено изрязвани скални площадки пред тях, както и правилно оформени в скалите ями.

Научните хипотези относно предназначението на каменните дискове и кръгове са разнопосочни, единственият неоспорим факт на този етап от археологическите проучвания, че има конкретни доказателства за за култова дейност извършвана край тези каменни съоръжения.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо