Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Тракийско светилище "Мочукови камъни" - Мелница

Ямболско
слаб дъжд 32°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 32° 26 юни 18° / 28° 27 юни 17° / 30° 28 юни 18° / 28° 29 юни 16° / 25°
238м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 41
преглеждания за целия период 1664
Дата на публикуване 10.09.2015г.
Скално-изсеченото светилище край село Мелница (Община Елхово) е сред редките примери за древно култово място на територията на България, където се наблюдават изсечени скални дискове с различен диаметър и дебелина. Обектът е открит през 1990г.

Изсечените дискове са разположени на североизточната страна на скалите, която се огрява от първите лъчи на слънцето рано сутрин. Част от слънчевите кръгове са само очертани с врязана линия върху скалите, но по-голямата част от тях са релефно изработени, с диаметри от 0,4 до 0,8м и дълбочина на релефа от 10 до 15см. Част слънчевите дискове са напълно запазени, а други — частично, тъй като климатичните процеси през вековете скалата се е напукала, при което са се отчупвали и части от тях.

Слънчевите дискове са изсечени на различна височина по скалите. Откъм югозападната страна на склона, недалеч от основните групи скали, малко по-ниско под тях са разположени други малки групи скали, върху които също са оформени слънчеви дискове, но за да се видят трябва да се наблюдават от най-високата точка на съответния скален масив. Освен скалните дискове на някои места в скалите личат преднамерено изрязвани скални площадки пред тях, както и правилно оформени в скалите ями.

Научните хипотези относно предназначението на каменните дискове и кръгове са разнопосочни, единственият неоспорим факт на този етап от археологическите проучвания, че има конкретни доказателства за за култова дейност извършвана край тези каменни съоръжения.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта
Искат да посетят:
ПеткоПYuskoYВероникаВIvaninaI
Добавено в любими:
ГалинаАнелия

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо