• Тракийско скално оброчище Индипасха
  • GPS Координати: 42.00459000, 27.65306000
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тракийско скално оброчище Индипасха

Малко Търново
умерен дъжд 13°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 14° 27 яну 0° / 11° 28 яну 0° / 3° 29 яну 0° / 7° 30 яну 4° / 7°
185м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 14
преглеждания за целия период 4995
Дата на публикуване 15.05.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тракийско скално оброчище Индипасха" за още по-богато съдържание.
Мистичното тракийско оброчище Индипасха в сърцето на Природен парк "Странджа" е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Намира се между селата Граматиково, Кости и Сливарово. Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището. В мистичното светилище от лечебно аязмо течала "жива" вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали.

Достъпът до мястото може да стане от пътя между град Царево и град Малко Търново. От южната страна на моста над река Велека (местоността Качул), в източна посока от дясната страна по течението на реката тръгва чакълиран горски път, който води до село Кости. Още в началото в дясно от пътя остава малък параклис "Света Богородица" с чешма до него. След около 6-7км има отбива от пътя в дясно и стръмно нагоре в гората. Друг начин за достигане до Индипасха е по пътя от град Малко Търново към село Сливарово. На няколко километра от преди селото има указателна табела на ляво към светилището. Този път е много лош но има доста указателните табели. Отново се достига до мястото над светилището, където са поставени дървени маси и пейки.

Гледката, която се разкрива долу, секва дъха. Времето тук е спряло, разговорите заглъхват от само себе си, тишината е плашеща, слънчевите лъчи с труд си пробиват път между плътно преплетените клони. От августовската жега няма и помен, тук е вечна прохлада.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Румяна преди 6 години

Много ми се щеше да отида до там, но както съм писала и преди, много от хубавите места в България са трудно достъпни. От Малко Търново до разклона за Сливарово пътя е асфалтиран, но е в много лошо състояние. За Сливарово пътя е черен селски път. Както ни казаха около 6 км., а до Индипасха още 3 км., които трябва да се извървят пеш. А това е свято място и най-вероятно много болни и нуждаещи се искат да го посетят.

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо