Рейтинг:
4.5 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Село Долно Луково

село Долно Луково
слаб дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 25° 27 сеп 14° / 26° 28 сеп 15° / 26° 29 сеп 16° / 25° 30 сеп 13° / 23°
преглеждания за последните 30 дни 32
преглеждания за целия период 1640
Дата на публикуване 08.09.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Долно Луково" за още по-богато съдържание.
Селото отстои само на няколко километра от гръцката граница, не е обявено официално за архитектурен резерват, но със запазените бубарски каменни къщи и най-старата църква в Родопите с право може да се нарече резерват. Местните наброяват 110 човека и сеят основно тютюн и сусам. Гордеят се с 200 годишната си църква "Св.Св. Константин и Елена" и с единственото средиземноморско вечнозелено дърво в България от вида Арбутус андрахне, по-известно сред местните като П ролетна кумарка (или Ягодово дърво). Това необикновено дърво си сменя цвета на кората няколко пъти в годината и расте необезпокоявано точно пред кметството на Долно Луково.

Църквата е построена за няколко дни през 1806г със собствени средства на християните от селото. Под предлог, че строят обор, хората бързали да покрият храма с покрив, за да не може да се разруши. Вероятно знаете, че по това време съществувал султански указ, според който духовен храм с изграден покрив не се разрушавал. Отвън църквата е каменна, а отвътре – дървена. Особено красив е дърворезбованият иконостас. Ключът за църквата се пази от кмета на селото.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 1

Даниела преди 3 години

Има поверие, че заставайки под полилея, подарък от Атон, с две запалени свещи, можеш да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо