Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Село Мандрица

село Мандрица
слаб снеговалеж 2°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 2° 17 яну -3° / 0° 18 яну -3° / 1° 19 яну -4° / 2° 20 яну -3° / 4°
преглеждания за последните 30 дни 17
преглеждания за целия период 1897
Дата на публикуване 30.05.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Мандрица" за още по-богато съдържание.
Мандрица е село в Източните Родопи, община Ивайловград, област Хасково. Селото е разположено на десния бряг на р. Бяла река, на 19 километра южно от Ивайловград и на 2 километра западно от р. Луда река, на българо-гръцката граница.

Селото е основано през 1636г от трима братя преселници албанци християни, които били мандраджии, от където идва и името на селото.
Мандрица е единственото албанско село в България, където и до днес се говори този странен архаичен албански език.

Много източници сочат 1636г за година на основаването на с. Мандрица, позовавайки се на надпис на камък до гробищната църква "Света Неделя". Легендата разказва, че селото е основано от трима братя албанци-християни от Северен Епир, село Виткучи, които приели да снабдяват с продоволствие турската войска и в знак на благодарност, беят им дал и земя – колкото могат да обиколят от изгрев до залез слънце. Издействал им и ферман, според който бъдещото село било освободено от данъци, а на това място турци да не се заселват.

Според други източници първите заселници в Мандрица идват още преди падането на Константинопол под османска власт. В началото на 20 век населението е достигнало 3500 души. В селото е имало две училища, детска градина, 4 мелници, 1 тухларна, множество тахънджииници и други манифактури. Основен поминък на населението е бубарството и отглеждането на тютюн и затова местните къщи са пригодени за този занаят. Те са 3-етажни керпичени къщи. Първият етаж е бил за добитъка, на втория са отглеждани бубите, а хората са живеели на третия етаж.

В Мандрица са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени къщи в гръцки стил, отлични представители на тракийската архитектура с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади.

В селото има две църкви. Гробищната "Света Неделя" е малка еднокорабна сграда, строена в 1708 година – една от най-старите църкви в Източните Родопи.
Селската църква "Свети Димитър", строена в 1835, е трикорабна псевдобазилика от зидан камък с дървен покрив. В мотивите на резбования дървен иконостас има източни влияния. Част от двора на църквата е настлан с надгробни плочи на клирици. Около 1860 година до черквата е била издигната интересна камбанария с височина 15 метра.

Къщата на Атанас Пейкидис – къщата има симетрична фасада с характерно отстъпване в средата. На първия етаж е разположен голям салон, около който са разположение помещенията за живеене. Предната част на приземния етаж е била превърната в гинекологична клиника.
През 2004 година село Мандрица е включено в туристическия маршрут "Културни и исторически мистерии на Източните Родопи".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо