• Параклис "Св. Рождество Богородично" - Мелница
  • GPS Координати: 42.04742940, 26.53748900
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Параклис "Св. Рождество Богородично" - Мелница

Елхово
облачно 18°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 20° 24 окт 8° / 15° 25 окт 6° / 12° 26 окт 5° / 13° 27 окт 8° / 12°
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 1830
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 24.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Параклис "Св. Рождество Богородично" - Мелница" за още по-богато съдържание.
Местните летописци свидетелстват, че на това място е съществувало древно християнско светилище. Твърди се, че в средата на XIXв е имало и манастир, но няма категорични данни за това. Във вестник "Пробуждане", бр. 82 от 30. 09. 1927г, е записано, че по инициатива на младия свещеник Иван Атанасов от с. Дермендере (дн. Мелница) в селото е основано православно братство с 40 редовни членове, които заедно със свещеника полагали грижи за просветното и културно издигане на селото. През 1926г те решили да се построи нещо, което да остане като паметник и вечен спомен за това братство. Решили да построят православен параклис в местността "Домуз бунар" (дн. Дрънчи дупка), където извирала много силна вода. В статията е записано, че на 50 метра в баира има дупка с диаметър 3 метра. Като се влезело в тази дупка, дълбока 37 метра, се виждало много вода, като езеро, дълбочината на което е била 11 метра. Там именно бил построен параклисът "Рождество Богородично". В самия параклис имало две отделни места, в които влизала изворна вода. От едното място желаещите пиели, а от другото поливали болните и страдащите от разни болести. Отвън до параклиса била построена чешма с 8 чучура. По нататък в статията се отбелязва, че на 18 септември 1927г свещениците Върбан Върбанов от Елхово и Иван П. Атанасов от Мелница отслужили божествена литургия в присъствието на многобройни посетители от с. Мелница и околните селища и бил осветен новопостроеният параклис.

През 1999г по идея на ревностната православна християнка Дора Стоева и нейните съмишленици Иван Господинов Иванов, Елена Бамбева и Иван Ст. Дойнов започва активна работа за възстановяване на параклиса За няколко месеца той е възстановен и оборудван за извършване в него на богослужение. Обновен и облагороден е и прилежащият му терен. През тази година по проект на Румен Андреев и конструктор Живко Драголов бе построена камбанария, на която са закачени 3 камбани по 100, 60 и 40 килограма.Всяка година на празника Рождество Богородично, известен сред населението като Малка Богородица, тук се организират тържества. Аязмото с лековитата вода, живописното място и празничните трапези събират много хора, които отправят своите молитва и благодарност към нашата Майка Пресвета Богородица.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо