Рейтинг:
0.0

Село Стоилово

село Стоилово
разкъсана облачност 28°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 29° 27 сеп 16° / 27° 28 сеп 15° / 28° 29 сеп 14° / 25° 30 сеп 13° / 23°
320м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 37
преглеждания за целия период 1359
Дата на публикуване 23.06.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Стоилово" за още по-богато съдържание.
Счита се, че Стоилово е едно от най-старите селища в Странджа. В стари предания се говори, че на това място първи преди около 400 години се заселили дядо Стоил и рода му. От там и името на селото - от личното име на неговия пръв заселник.

Следи от древността се срещат в околностите на селището – тракийски могилни некрополи и остатъци от металургична дейност. В Стоилово са запазени стари къщи, строени през ХVІІІ – ХІХ век, като най-впечатляваща е била къщата на Янаки Коюнджоолу. Архитектурен паметник, двуетажната сграда с резбовани тавани и долапи е била най-голямата селска къща от ХІХ век в Странджа. Днес, за голямо съжаление, е изоставена и полуразрушена.

Разположено е на високо, огледно било, над долините на реките Мечи дол и Велека. От селото се откриват красиви панорами към Босненското било, с "кацналите" по склоновете му селца, към м. Петрова нива с паметника на Преображенци, както и към вековните букови гори на резерват "Средока", разположени на стръмния десен бряг на р. Мечи дол.

Близостта на трите реки - Велека, Мечи дол и Младежка, и изобилието от леска по поречията им, създали условия в селото да работят голям брой майстори кошничари. Те снабдявали с кошове за риба, дървени въглища, грозде и плява лозарските, рибарските и въглищарски центрове по цялото южно Черноморие. Днес това е единственият жив занаят в Странджа.
Стоиловското пещерно светилище "Св.Марина" е на около 5 км югоизточно от селото.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо