Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
  • Пещера "Лепеница" - Белоградчик
  • GPS Координати: 43.60378120, 22.69756620
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.8 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера "Лепеница" - Белоградчик

Северозападна България
облачно 21°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 22° 25 окт 11° / 17° 26 окт 10° / 20° 27 окт 11° / 18° 28 окт 10° / 15°
417м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 230
преглеждания за целия период 9784
Дата на публикуване 07.09.2015г.
Пещерата "Лепеница" (на 4км от Белоградчик в местността Маркащница) се смята за част от природния феномен на Белоградчишките скали и е вероятно на възраст близка до тази на образуванията. Стените й са оцветени в същия кафяво-червеникав цвят, който краси структурите над земята. Подобно на Магурата пещерата е хоризонтална и отворена за преходи в недрата на земята, а входната камера е пресечена на два етажа.

Пещерата "Лепеница" също е изключителен пример за геоложките процеси, управлявали района, а красивите й камери, колонади, паяжината от зали, скрити под нашия собствен пласт земя, са великолепно продължение на видимата част от комплекса, избрала да остане над повърхността.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари · 3

hristina преди 5 години

Скоро ходих до тази по-малко известна Лепеница и останах възхитена. Пътят до там с всичките панорамни гледки към Белоградчишките скали и преминаването през самите тях беше невероятно. Гледката към с пещерата е почти нереална. Все едно, че се намираш в праисторическата епоха. Изгледът отвътре е подобен. Човек може да се лчбува на по-некомерсиалната и дива част от Белоградчишките скали.

Габриела преди 4 месеца

Интересна пещера с двуетажен вход, от която се открива прекрасна гледка към част от скалите. Пътеката, която тръгва от Белоградчик, е много приятна, добре маркирана и преминава през няколко панорамни площадки. Единственият труден участък е към края - кратко, но много стръмно спускане.

Georgi преди месец

Уникално изживяване - силно препоръчвам!

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още