5.0

Пещера "Лепеница" - Белоградчик

Северозападна България
разкъсана облачност 20°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 22° 25 сеп 11° / 20° 26 сеп 12° / 19° 27 сеп 13° / 19° 28 сеп 11° / 17°
417м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 262
преглеждания за целия период 3256
Пещерата "Лепеница" (на 4км от Белоградчик в местността Маркащница) се смята за част от природния феномен на Белоградчишките скали и е вероятно на възраст близка до тази на образуванията. Стените й са оцветени в същия кафяво-червеникав цвят, който краси структурите над земята. Подобно на Магурата пещерата е хоризонтална и отворена за преходи в недрата на земята, а входната камера е пресечена на два етажа.

Пещерата "Лепеница" също е изключителен пример за геоложките процеси, управлявали района, а красивите й камери, колонади, паяжината от зали, скрити под нашия собствен пласт земя, са великолепно продължение на видимата част от комплекса, избрала да остане над повърхността.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари за Пещера "Лепеница" - Белоградчик

hristina преди 2 години · сподели във Facebook

Скоро ходих до тази по-малко известна Лепеница и останах възхитена. Пътят до там с всичките панорамни гледки към Белоградчишките скали и преминаването през самите тях беше невероятно. Гледката към с пещерата е почти нереална. Все едно, че се намираш в праисторическата епоха. Изгледът отвътре е подобен. Човек може да се лчбува на по-некомерсиалната и дива част от Белоградчишките скали.

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната