Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
5.0 / 6 оценки
Виж още събития
Места за хапване на близо

Морска градина - Варна

Варна
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 26° 22 авг 23° / 26° 23 авг 24° / 26° 24 авг 22° / 27° 25 авг 22° / 28°
преглеждания за последните 30 дни 691
преглеждания за целия период 3941
Дата на публикуване 04.06.2015г.
След Освобождението, през 1881г кмета Михаил Колони пръв поставя въпроса за създаването на градска градина (зад Театъра) и съвременен приморски парк. Активността на М. Колони и съидейниците му бързо дала резултати - градината скоро стигнала 26 дка, засадени били първите 130 дръвчета, поправени били пътеките.

Завинаги Морската градина се свързва с името на Антон Новак. По молба на варненската община през 1894г, К. Шкорпил поканил във Варна паркостроителя, специализирал в дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Той се заел с ентусиазъм и в кратко време кланицата и сметището били преместени, брегът почистен, започнало и облагородяването на мястото зад дерето до гробищата. Огромна била работата по набавянето на подходящата дървесна растителност. С каруци били пренасяни ценни видове от Варненско, от Лонгоза и Странджа, от Средиземноморието и Цариград. Скоро Морската градина си спечелила славата на най-красивия парк на Балканите.

Морската градина е един от символите на град Варна. Разположила е своите красиви и прохладни алеи по цялата крайбрежна алея в града. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници намиращи се на територията й. Внушителният централен вход на Морската градина оформен с колони е построен през 1939 година по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Пенка преди 2 години

Не пропускам възможността като съм във Варна да посетя морската градина.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" - Варна дата на събитието: Ср, 1 Август 2018 - Ср, 22 Август 2018 Международният Панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" е най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година от 1 до 21 Август в Морската градина на гр. Варна /между Морско казино и Сцена "Раковина". През 2018 г., Панаирът ще се проведе за 22- ри път. Съчетаващ в себе си традициите и съвремието в изкуството, Международният Панаир на занаятите и изкуствата е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби. За своята 22 годишна история, Международният панаир на занаятите и изкуствата се превърна в едно от най-атрактивните и очаквани културни събития за Варна и нейните гости. През 2018 г. богатата съпътстваща програма на панаира ще включва събития с широк спектър на културни прояви. Повече информация за събитието може да видите тук. За подробности следете събитието във facebook.
01 авг Варна Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" - Варна
Кино и Храна - Street Food & Art фестивал - Варна дата на събитието: Ср, 29 Август 2018 - Нд, 2 Септември 2018 "Кино и Храна" e нов модел за градски фестивал – Street Food & Art Festival От 29.08.2018 до 02.09.2018 във Варна ще се съберат професионалисти и любители готвачи, артисти и музиканти, кулинарни блогъри и влогъри, автори на кулинарни книги и простосмъртни консуматори. За 5 дни ще превърнем зоната през Аквариума във Варна в културно–кулинарна арена. Ще смесим различни изкуства – кино, музика, литература, кулинария, ще разбъркаме и ще ви оставим да опитате резултата лично! Ще се запознаем с лицата зад най-успешните кулинарни блогове и влогове. Ще проведем срещи, през които ще разлистим страниците на най-новите български кулинарни книги и ще се срещнем с техните автори. На фестивалната сцена ще видим популярни актьори и музиканти, които свирят и пеят, а след това и ще готвят. Всяка вечер на огромен екран, ще гледаме най-добрите филми на кулинарна тематика. През 5-те дни на фестивала любими варненски заведения, готвачи и майстори ще дадат най-доброто от себе си, за да нахранят всички посетители. В шатрите организирани от българската Street food асоциация, ще опитате вкусна, топла и разнообразна храна, а специалната Алея на Бирата няма да ви остави жадни. В детската зона родители ще могат спокойно да оставят децата си и да се насладят на кулинарните изкушения или на артистичната ни програма. Очакват ви много дегустации, работилници и кулинарни демонстрации. Елате гладни и жадни! Останалото оставете на нас!
29 авг Варна Кино и Храна - Street Food & Art фестивал - Варна

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо