Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Градски парк "Свети Георги" - Добрич

Добрич
умерен дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 24° 22 юни 18° / 29° 23 юни 19° / 30° 24 юни 19° / 29° 25 юни 19° / 28°
224м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 240
преглеждания за целия период 6264
Дата на публикуване 28.07.2015г.
Всеки град има своя оазис за отмора – кът, в който човек се наслаждава на природната красота, откъсвайки се от забързания ритъм на живота. Този оазис в Добрич е градският парк в централната част на града, който повече от 140 години гостоприемно посреща своите посетители и им предлага уют и природна хубост. Всичко започва през далечната 1867 година, когато общинският градски съвет на Хаджи Оглу Пазарджик отпуска 1380 гроша за закупуването на дървета. Тогава на скромните 15дка е била разположена втората най-стара градина в България. Свидетели на тази далечна година са шестте ясена, намиращи се в началото на парка, които са обявени за защитени.

Следват години на непрекъснато обновяване, разрастване и поддържане на парка. Община Добрич успя освен със свои и с европейски средства да реконструира и модернизира 226дка от площта на градския парк. Изпълнените дейности подобриха физическата и жизнена среда в град Добрич. Създадени са условия за интегриране на групите в неравностойно положение, чрез осигуряване на общодостъпна среда; постигна се благоприятен екологичен ефект чрез въвеждане на енергоспестяващо осветление на парковите пространства.nnОсъществените ремонтните работи подобриха условията за отдих, развлечения, спорт и туризъм. В обновената паркова площ са изградени нови функционални зони като скейтпарк, единствен по рода си в България, рок сцена, птиче езеро с острови и наблюдателници, ледено езеро, полуостров с пейки, нови площадчета и др. Възстановени са места от парка като алеята на влюбените, серпентината с многостъпалната водна каскада, островчето със сводестия мост, както и всички останали мостчета в парка. Ремонтиран е и мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се постави ново художествено осветление. Подновени са пейките, осветителните стълбове, фонтаните и други елементи на парковото обзавеждане.

Създадени са изкуствени острови и плитчини с водни лилии и друга блатна растителност. В рамките на проекта са ремонтирани настилките, преасфалтирани са алеите и са обособени велотрасета.

В противоположната част на входа на градина "Романтика" ще бъде разположен алпинеум. Това е място, което е съществувало преди години, но изоставено във времето. Все още има следи от някогашната малка, пейзажна водна площ. Арт площадът е проектиран с модерен облик,с места за експозиция на художествени елементи като скулптури и инсталации, които могат да бъдат създавани чрез организиране на пленери и конкурси. Своеобразното символично начало на парка от западна страна е композиция от декоративни стени, криволинейни в план и с различна височина.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Спектакълът за деца "Глупавият вълк" на 23 Юни
4 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
23 Юни 2019 (Неделя)
Към офертата
Grabo.bg Детският спектакъл "Синият таралеж" на 30 Юни
Валидност на ваучера:
30 Юни 2019 (Неделя)
Към офертата
Grabo.bg 4 посещения на салса и бачата за начинаещи - за дете или възрастен
88:88:88
Валидност на ваучера:
от 23 Юни до 29 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Миглена преди 3 години

Много красив парк. Гостите на Добрич трябва да го включат в програмата си.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още