Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Градски парк "Свети Георги" - Добрич

Добрич
слаб дъжд 8°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 11° 29 яну 4° / 9° 30 яну 2° / 7° 31 яну 1° / 8° 01 фев 6° / 13°
224м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 210
преглеждания за целия период 7703
Дата на публикуване 28.07.2015г.
Всеки град има своя оазис за отмора – кът, в който човек се наслаждава на природната красота, откъсвайки се от забързания ритъм на живота. Този оазис в Добрич е градският парк в централната част на града, който повече от 140 години гостоприемно посреща своите посетители и им предлага уют и природна хубост. Всичко започва през далечната 1867 година, когато общинският градски съвет на Хаджи Оглу Пазарджик отпуска 1380 гроша за закупуването на дървета. Тогава на скромните 15дка е била разположена втората най-стара градина в България. Свидетели на тази далечна година са шестте ясена, намиращи се в началото на парка, които са обявени за защитени.

Следват години на непрекъснато обновяване, разрастване и поддържане на парка. Община Добрич успя освен със свои и с европейски средства да реконструира и модернизира 226дка от площта на градския парк. Изпълнените дейности подобриха физическата и жизнена среда в град Добрич. Създадени са условия за интегриране на групите в неравностойно положение, чрез осигуряване на общодостъпна среда; постигна се благоприятен екологичен ефект чрез въвеждане на енергоспестяващо осветление на парковите пространства.nnОсъществените ремонтните работи подобриха условията за отдих, развлечения, спорт и туризъм. В обновената паркова площ са изградени нови функционални зони като скейтпарк, единствен по рода си в България, рок сцена, птиче езеро с острови и наблюдателници, ледено езеро, полуостров с пейки, нови площадчета и др. Възстановени са места от парка като алеята на влюбените, серпентината с многостъпалната водна каскада, островчето със сводестия мост, както и всички останали мостчета в парка. Ремонтиран е и мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се постави ново художествено осветление. Подновени са пейките, осветителните стълбове, фонтаните и други елементи на парковото обзавеждане.

Създадени са изкуствени острови и плитчини с водни лилии и друга блатна растителност. В рамките на проекта са ремонтирани настилките, преасфалтирани са алеите и са обособени велотрасета.

В противоположната част на входа на градина "Романтика" ще бъде разположен алпинеум. Това е място, което е съществувало преди години, но изоставено във времето. Все още има следи от някогашната малка, пейзажна водна площ. Арт площадът е проектиран с модерен облик,с места за експозиция на художествени елементи като скулптури и инсталации, които могат да бъдат създавани чрез организиране на пленери и конкурси. Своеобразното символично начало на парка от западна страна е композиция от декоративни стени, криволинейни в план и с различна височина.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Посети Празника на сланината и греяната ракия! Еднодневна екскурзия до Априлци и Троянския манастир - на 22 Февруари
88:88:88 Добрич3 34лв/ден Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 27 Януари до 19 Февруари 2020г.
Към офертата
Хотел Тиара
1 нощувка 2 28лв/ден 1 бр. 6 бр. 116 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Тиара
Хотел Тиара
1 нощувка 2 28лв/ден 1 бр. 6 бр. 116 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 55.00лв
Семеен хотел "Хан Стария Добрич"
1 нощувка 2 30лв/ден 91 бр. Оферта от Nastani.bg

Оферти за хапване наблизо

Основно ястие по избор, плюс бисквитена торта
Валидност на ваучера:
от 23 Януари до 22 Февруари 2020г.
Към офертата
Основно ястие с гарнитура по избор, плюс парче бисквитена торта
Валидност на ваучера:
от 27 Януари до 27 Февруари 2020г.
Към офертата

Коментари · 1

Миглена преди 4 години

Много красив парк. Гостите на Добрич трябва да го включат в програмата си.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още