• Градски парк "Свети Георги" - Добрич
  • GPS Координати: 43.55818201, 27.82883048
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Градски парк "Свети Георги" - Добрич

Добрич
разкъсана облачност 24°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 26° 26 сеп 18° / 28° 27 сеп 13° / 25° 28 сеп 11° / 27° 29 сеп 16° / 24°
224м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 245
преглеждания за целия период 9523
Дата на публикуване 28.07.2015г.
Всеки град има своя оазис за отмора – кът, в който човек се наслаждава на природната красота, откъсвайки се от забързания ритъм на живота. Този оазис в Добрич е градският парк в централната част на града, който повече от 140 години гостоприемно посреща своите посетители и им предлага уют и природна хубост. Всичко започва през далечната 1867 година, когато общинският градски съвет на Хаджи Оглу Пазарджик отпуска 1380 гроша за закупуването на дървета. Тогава на скромните 15дка е била разположена втората най-стара градина в България. Свидетели на тази далечна година са шестте ясена, намиращи се в началото на парка, които са обявени за защитени.

Следват години на непрекъснато обновяване, разрастване и поддържане на парка. Община Добрич успя освен със свои и с европейски средства да реконструира и модернизира 226дка от площта на градския парк. Изпълнените дейности подобриха физическата и жизнена среда в град Добрич. Създадени са условия за интегриране на групите в неравностойно положение, чрез осигуряване на общодостъпна среда; постигна се благоприятен екологичен ефект чрез въвеждане на енергоспестяващо осветление на парковите пространства.nnОсъществените ремонтните работи подобриха условията за отдих, развлечения, спорт и туризъм. В обновената паркова площ са изградени нови функционални зони като скейтпарк, единствен по рода си в България, рок сцена, птиче езеро с острови и наблюдателници, ледено езеро, полуостров с пейки, нови площадчета и др. Възстановени са места от парка като алеята на влюбените, серпентината с многостъпалната водна каскада, островчето със сводестия мост, както и всички останали мостчета в парка. Ремонтиран е и мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се постави ново художествено осветление. Подновени са пейките, осветителните стълбове, фонтаните и други елементи на парковото обзавеждане.

Създадени са изкуствени острови и плитчини с водни лилии и друга блатна растителност. В рамките на проекта са ремонтирани настилките, преасфалтирани са алеите и са обособени велотрасета.

В противоположната част на входа на градина "Романтика" ще бъде разположен алпинеум. Това е място, което е съществувало преди години, но изоставено във времето. Все още има следи от някогашната малка, пейзажна водна площ. Арт площадът е проектиран с модерен облик,с места за експозиция на художествени елементи като скулптури и инсталации, които могат да бъдат създавани чрез организиране на пленери и конкурси. Своеобразното символично начало на парка от западна страна е композиция от декоративни стени, криволинейни в план и с различна височина.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Гледайте комедията "Пижама за шестима" - 9 Октомври
нова оферта 9 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
9 Октомври 2020 (Петък)
Към офертата
4 посещения на Burning Combo
Валидност на ваучера:
от 2 Октомври до 28 Октомври 2020г.
Към офертата
Влез във форма! Месечна карта за фитнес с неограничен брой посещения
45 бр. 43 бр. 1 бр. 7 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Юли до 15 Октомври 2020г.
Към офертата

Оферти за култура наблизо

Гледайте комедията "Пижама за шестима" - 9 Октомври
нова оферта 9 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
9 Октомври 2020 (Петък)
Към офертата

Коментари · 1

Миглена преди 5 години

Много красив парк. Гостите на Добрич трябва да го включат в програмата си.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още