Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
  • Мегалитно скално светилище "Св. Мина" - Мечкул
  • GPS Координати: 41.82726290, 23.17538020
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Мегалитно скално светилище "Св. Мина" - Мечкул

село Мечкул
ясно небе 15°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 18° 27 окт 9° / 18° 28 окт 9° / 17° 29 окт 10° / 16° 30 окт 8° / 16°
693м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 108
преглеждания за целия период 4612
Дата на публикуване 07.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Мегалитно скално светилище "Св. Мина" - Мечкул" за още по-богато съдържание.
Древният скално-култов комплекс се намира в непосредствена близост до параклис "Св. Мина". Местните предания и легенди пазят спомените за стар Римски път, по който е транспортирано вино създадено от лозовите масиви намирали се в местността. Според устните предания на местните жители на с. Мечкул за култовото място - самият Александър Македонски е посетил светилището и жрицата тук му е предрекла, че ще стане Владетел на Света. Жителите на селото твърдят, че все още знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.

Много е вероятно харманът да е играл важна роля като календарно пособие, което е отброявало дните и сезоните.Съществува и легенда, според която огромните скални масиви са били наредени от самите титани по заповед на гръмовержеца Зевс. Когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя тук е изградено ново светилище. Когато езическите богове са изместени от Християнството, светилището е посветено на Св. Мина. Скалните форми в местността са оприличени на: Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка. Археологическите проучвания в района са установили, че тук е имало поселища още от Неолита (7000-3000г пр. Хр.). Теренните археологически проучвания в района на близкото с. Крупник доказват съществуването на значително древно селище на тракийското племе Меди.

Скално-култовият комплекс се намира непосредствено след гр. Симитли - отбивката за с. Полето, като след това пътя минава покрай селата Брежани и Ракитна. Непосредствено преди с. Мечкул вдясно се продължава по черен път до местността "Амина" (единствената маркировка е малка дървена табелка).
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още