• Маршрут "Хижа Хайдушка песен - връх Кучето - хижа Козя стена"
  • GPS Координати: 42.80643319, 24.52540040
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Маршрут "Хижа Хайдушка песен - връх Кучето - хижа Козя стена"

Стара Планина
облачно 20°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 21° 22 сеп 11° / 24° 23 сеп 15° / 26° 24 сеп 13° / 24° 25 сеп 11° / 16°
888м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 122
преглеждания за целия период 9884
Популярност на обекта в различни класации #68
Дата на публикуване 10.05.2016г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Маршрут "Хижа Хайдушка песен - връх Кучето - хижа Козя стена"" за още по-богато съдържание.
От хижа "Хайдушка песен" маркираната пътека се вие с множество серпантини по десния склон на Рогачева река, изкачвайки Тумин дял – вододелният рид с река Козещица. Минава се близо да 50 метровите скални откоси - Рогачеви камъни, пресича се наклонената поляна Киселинча и се излиза под зъберите на връх Кучето. От тук в югозападна посока през гората, за около 15 минути се изкачва седловината Ветровити преслап при паметника на загиналия хижар Петко Дачев. От него в западна и леко югозападна посока, подсичайки от юг оголеното главно било, се слиза до хижа "Козя стена". През зимата повечето от улеите на север, към водосбора на Рогачева река са лавиноопасни.

Част от маршрута е през резерват "Козя стена"!

Резерватът е разположен в много стръмна част на планината. Скалите израстват отвесно от вековните букови и буково-елови гори. Козята стена е съхранила в непристъпността си находищата на множество изключително редки растения и може да се нарече "ботанически" резерват. Ще спрете пред нежните цветове на сребърника, или ароматните цветове на благаевото бясно дърво – то се среща само тук. Дивата красота на нежният еделвайс - цъфнал самотно сред скалите няма цена. Полюбувайте на скалите на резервата – в слънчев ден или в лунна нощ те са незабравими. Суровата им непристъпност вдъхва изумление от невероятното въображение на природата.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Бънджи скок на Клисура, плюс видеозаснемане
42 бр. 40 бр. 4 бр. 25 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 9 Април до 26 Ноември 2023г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо