• Маршрут "Априлци - м. Мазането - хижа Плевен - връх Ботев - хижа Рай"
  • GPS Координати: 42.80761780, 24.90982533
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Маршрут "Априлци - м. Мазането - хижа Плевен - връх Ботев - хижа Рай"

Априлци
интензивен дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 24° 19 май 15° / 24° 20 май 15° / 26° 21 май 15° / 26° 22 май 14° / 26°
607м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 545
преглеждания за целия период 32396
Популярност на обекта в различни класации #18
Дата на публикуване 12.05.2016г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Маршрут "Априлци - м. Мазането - хижа Плевен - връх Ботев - хижа Рай"" за още по-богато съдържание.
От квартал Видима на град Априлци се тръгва на юг по шосето за ВЕЦ Видима. Шосето следва Стърна река – начален приток Видима, пресича я след 1,5км по мост и се разклонява, продължава се по лявото отклонение. Върви се по западния бряг на реката и се подминават хижа Видима и ВЕЦ Видима. На юг над изворите на реката е връх Кралимаркова копа, а на изток са гористите ридове Малък и Голям Осрядък. При водослива на началните притоци на реката, шосето свършва с площадка за обръщане. Започва много стръмно изкачване, с множество къси завои през букова гора по източния склон на рида Бъзов дял. Излиза се на билото му, където се постройките на хижа "Плевен", ПСС и др. Маршрутът продължава да се изкачва на юг по същия рид. След преминаване на рядка букова гора се достига местността Мургата – по-равно място, след което изкачването на юг продължава из наклонени пасища. Пътеката се разклонява – право напред продължава стълбовата маркировка на зимния маршрут за връх Ботев по парапета на връх Млечния чал.

Летният вариант (лавиноопасен и забранен за движение през зимата), завива на югоизток през пасищата. На запад в ниското остава долината на Кривинишка река, на изток – в пропастта под Северния Джендем са петте начални притока на река Лява Видима. Пътеката минава край извор и каменна кошара, разположена в местността Пещта – малка наклонена поляна и неусетно се изкачва нагоре и на югоизток. От разклонението за Млечния чал, до седловината при заслон "Ботев", пътеката носи името Кривините. След Пещта се прекосяват два стръмни лавинни улея с леденостудена вода. Преодолява се стръмнината над местността Кралимарковата копа. Пътеката се провира из камънаците на трети улей и заобикаля стръмен тревист ръб. Под него гърмят водите на Дяволска река и тъмнее отворът на голямата пещера – Водните дупки. Следва още по-стръмната част от маршрута – от ляво и от север под краката е бездната на река Василковица. На среща – на изток тъмнеят Джендемските стени, набраздени от тревисти корнизи. Пътеката завива право на изток, промъква се под стръмните, открити склонове на възвишението Трите купни и с остър завой на юг се изкачва на седловината между върховете Безимен и Ботев, където е и заслон Ботев. От тук се следва стълбовата билна маркировка и се изкачва връх Ботев. От върха се продължава на юг, по серпантини от изток се обхожда стръмната (вечна) пряспа. Пресича се река Пръскалска и по наклонен терен продължава спускането на юг. Достига се скална площадка над Райските скали, откъдето добре се виждат пропастите на Южния Джендем, отсрещните върхове Чуфадарица, Белчу, Хайдута и Равнец, Калоферските Купени и Хайдуттепе, ниско долу в пропастта, като кутийка се вижда и хижа Рай. От тук поема, така наречената Тарзанова пътека, осигурена с парапет. През зимата тя е лавиноопасна! Пътеката излиза в подножието на Райските скали, откъдето с четири големи завоя по стръмно пасище се спуска на пътеката от хижа Левски за хижа "Рай". Тръгва се на изток. Пресича се Пръскалска река, образувана от водопада "Райското пръскало" и се достига хижа "Рай".

Част от маршрута е през резерват Северен Джендем (Кривините – Палатките) и част през резерват Джендема!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 2

Росен преди 3 години

За колко време до връх Ботев

Kremena преди 6 години

Голяма красота е.Гледката е невероятна!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Уикенд в Априлци: Нощувка със закуска, плюс релакс зона със закрит топъл басейн и релакс зона
12 бр. 1 нощувка 79лв/ден 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 5 Април до 29 Юни 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Комедията "Баща ми се казва Мария" на 27 Юни, в Читалище "Наука", Троян
Валидност на ваучера:
27 Юни 2024 (Четвъртък)
Към офертата
Опознавателна разходка в завода Винпром - Троян, плюс беседа и дегустация на плодови ракии
Валидност на ваучера:
от 16 Март до 13 Юли 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо