• Маршрут "Априлци - м. Мазането - хижа Плевен - връх Ботев - хижа Рай"
  • GPS Координати: 42.80761780, 24.90982533
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Маршрут "Априлци - м. Мазането - хижа Плевен - връх Ботев - хижа Рай"

Априлци
ясно небе 19°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 20° 05 окт 9° / 20° 06 окт 11° / 22° 07 окт 12° / 24° 08 окт 13° / 25°
607м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 684
преглеждания за целия период 26162
Дата на публикуване 12.05.2016г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Маршрут "Априлци - м. Мазането - хижа Плевен - връх Ботев - хижа Рай"" за още по-богато съдържание.
От квартал Видима на град Априлци се тръгва на юг по шосето за ВЕЦ Видима. Шосето следва Стърна река – начален приток Видима, пресича я след 1,5км по мост и се разклонява, продължава се по лявото отклонение. Върви се по западния бряг на реката и се подминават хижа Видима и ВЕЦ Видима. На юг над изворите на реката е връх Кралимаркова копа, а на изток са гористите ридове Малък и Голям Осрядък. При водослива на началните притоци на реката, шосето свършва с площадка за обръщане. Започва много стръмно изкачване, с множество къси завои през букова гора по източния склон на рида Бъзов дял. Излиза се на билото му, където се постройките на хижа "Плевен", ПСС и др. Маршрутът продължава да се изкачва на юг по същия рид. След преминаване на рядка букова гора се достига местността Мургата – по-равно място, след което изкачването на юг продължава из наклонени пасища. Пътеката се разклонява – право напред продължава стълбовата маркировка на зимния маршрут за връх Ботев по парапета на връх Млечния чал.

Летният вариант (лавиноопасен и забранен за движение през зимата), завива на югоизток през пасищата. На запад в ниското остава долината на Кривинишка река, на изток – в пропастта под Северния Джендем са петте начални притока на река Лява Видима. Пътеката минава край извор и каменна кошара, разположена в местността Пещта – малка наклонена поляна и неусетно се изкачва нагоре и на югоизток. От разклонението за Млечния чал, до седловината при заслон "Ботев", пътеката носи името Кривините. След Пещта се прекосяват два стръмни лавинни улея с леденостудена вода. Преодолява се стръмнината над местността Кралимарковата копа. Пътеката се провира из камънаците на трети улей и заобикаля стръмен тревист ръб. Под него гърмят водите на Дяволска река и тъмнее отворът на голямата пещера – Водните дупки. Следва още по-стръмната част от маршрута – от ляво и от север под краката е бездната на река Василковица. На среща – на изток тъмнеят Джендемските стени, набраздени от тревисти корнизи. Пътеката завива право на изток, промъква се под стръмните, открити склонове на възвишението Трите купни и с остър завой на юг се изкачва на седловината между върховете Безимен и Ботев, където е и заслон Ботев. От тук се следва стълбовата билна маркировка и се изкачва връх Ботев. От върха се продължава на юг, по серпантини от изток се обхожда стръмната (вечна) пряспа. Пресича се река Пръскалска и по наклонен терен продължава спускането на юг. Достига се скална площадка над Райските скали, откъдето добре се виждат пропастите на Южния Джендем, отсрещните върхове Чуфадарица, Белчу, Хайдута и Равнец, Калоферските Купени и Хайдуттепе, ниско долу в пропастта, като кутийка се вижда и хижа Рай. От тук поема, така наречената Тарзанова пътека, осигурена с парапет. През зимата тя е лавиноопасна! Пътеката излиза в подножието на Райските скали, откъдето с четири големи завоя по стръмно пасище се спуска на пътеката от хижа Левски за хижа "Рай". Тръгва се на изток. Пресича се Пръскалска река, образувана от водопада "Райското пръскало" и се достига хижа "Рай".

Част от маршрута е през резерват Северен Джендем (Кривините – Палатките) и част през резерват Джендема!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 2

Росен преди 1 година

За колко време до връх Ботев

Kremena преди 4 години

Голяма красота е.Гледката е невероятна!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо