Рейтинг:
5.0 / 1 оценка

Резерват "Козята стена"

село Чифлик (Област Ловеч)
ясно небе 23°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 15 авг 13° / 23° 16 авг 12° / 21° 17 авг 11° / 22° 18 авг 12° / 24°
1292м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 169
преглеждания за целия период 5339
Дата на публикуване 29.06.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Резерват "Козята стена"" за още по-богато съдържание.
Резерват "Козята стена" e най-малкият резерват в национален парк Централен Балкан.
Създаден е на 22 декември 1987г. с цел опазване на застрашения от изчезване еделвайс и на вековните буково - елови гори. Местоположение на резервата е до село Чифлик, Община Троян. Той е с площ – 904 хектараи на територията му се намира скалния феномен Козя стена, както и други скални форми, поради което в резервата има разнообразие от грабливи птици. Местността, в която се намира резервата е стръмна и труднодостъпна, понеже той се намира на най-стръмните части на северния склон на Стара планина.

Най-благоприятното време за посещение на резервата е през месец август. По път можете да срещнете стада от коне, живеещи високо в Троянския балкан, различни билки и големи естествени находища на еделвайс.

В резервата са установени 40 растителни вида, които присъстват в списъци на редки или застрашени от изчезване растителни видове. Някои от тях са благаево бясно дърво, рохелова каменоломка, лунна папрат, високопланински желтак, старопланинска лазаркиня и сребърник, както и старопланинския еделвайс.

Въпреки малката площ на Козя стена, се срещат голямо количество животни. Могат да се наблюдават над 60 вида птици, гнездящи на територията и в прилежащите към резервата територии. От тези птици 6 вида са включени в Червената книга на България - голям ястреб, малък ястреб, осояд, черен кълвач, гълъб хралупар и уралска улулица.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Тандемен полет с парапланер в дестинация по избор и възможност за видеозаснемане
22 бр. 19 бр. 10 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 16 август 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо