Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
4.9 / 162 оценки
Виж още събития

Класации

Места за хапване на близо
City Pub Велико Търново ~2км.

Крепост Царевец Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Крепостта Царевец е синоним на величие, слава и богатство! Това е уникално място за среща с миналото на България и историята на нейните велики царе, които привличат десетки хиляди туристи всяка година. Крепостта се намира на едноименния хълм в старата част на Велико Търново, недалеч от центъра, и е превърната в архитектурно-музеен резерват.

Ако искате да се почувствате като истински царе и принцеси, това е мястото! Още на входа ще имате възможност да се преобразите с царски одежди или рицарски доспехи. Всеки желаещ ще получи и снимка с величествения си лик. Услугата се заплаща.

Най-голямата атракция на Царевец е нощният аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина". На фона на драматична музика, безброй разноцветни светлини, лазери и църковни камбани разказват славната и трагична история на Второто българско царство (1185-1393г). Най-доброто място за наблюдение е от площад "Цар Иван Асен II", до главния вход. Гледката е неописуемо вълнуваща, затова трябва да я видите с очите си!
Повече информация за предстоящи излъчвания може да видите на http://soundandlight.bg и http://veliko.info/zvukisvetlina

Чувството да се разхождате по тези славни земи е несравнимо. Ще се удивите от величието на реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

Над двореца, на самия връх на хълма, се намира и възстановената Патриаршеска църква. Тя впечатлява с мащаба и уникалната си архитектура, а иконописите й пресъздават възхода и залеза на Второто българско царство.

Особена нотка на тайнственост се прокрадва и около реставрираната Балдуинова кула. Историята разказва, че тук е бил затворен плененият в битката при Одрин пръв латински император Балдуин, който по-късно намира смъртта си в нея.

На територията на крепостта може да видите и основите на 470 постройки, странноприемница, жилища на аристокрацията, 23 храма и 4 градски манастира. Сред разкопките са открити и уникални части от златотъкано облекло, както и много златни украшения на царската династия.

Царевец не може да се опише с думи. Красотата и величието му трябва да се преживеят!

Визуализация на крепостта "Царевец" може да видите на Визуализация на крепостта "Царевец"/Facebook.
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

6лв.

Работно Време:

Летен сезон: 08:00 - 19:00ч; зимен сезон: 08:00 - 17:00ч.

Още за обекта:
Виж карта

Коментари

покажи по-стари коментари
Зорница преди 2 години

Крепостта Царевец е синоним на величие, слава и богатство!

Галина преди 2 години

Много красиво място.

ison4eto преди 1 година

Заслужава се да му се отдели много врем и енергия. Ако е с беседа - най-донрият вариант. Изключително интересно и зареждащо място.

Димитър преди 1 година

Заслужава си посещението.

Lyubomir преди 1 година

Ако не сте ходили, направете го! Трябва да се отдели време и задължително да посети!

Красимира преди 1 година

Всеки българин трябва да посети нашите уникални исторически забележителности. Да усети силата и величието на нашите предци и да се гордее с това, че е българин!

Радостин преди 1 година

Величествено място!

Мари преди 1 година

Винаги като застана пред Царевец ме изпълва гордост.
Толкова величие и така българско е всичко там!
А когато погледнеш от крепостта надолу гледките спират дъха ти.

Никога не стига времето, всеки път насладата е пълна. Винаги има неповторими емоции, които зареждат задълго.

Вместо вътре в храма, където са нови фрески, по-добре се качете с асансьора и погледнете от камбанарията от птичи поглед.

Наистина едно неповторимо място, което носи самочуствие и те прави горд, че си роден бълг

Ади преди 7 месеца

Два пъти съм била на това величествено място,но планирам отново да отида.Всеки българин ТРЯБВА да го посети.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Мюзикъл "Човекът от Ла Манча" - Крепост Царевец дата на събитието: Ср, 5 Септември 2018 СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ „Човекът от Ла Манча“ от Мич Лей, Дейл Васерман и Джо Дариън В спектакъла Орлин Горанов и Мариан Бачев се превъплъщават в образите на знаменития идалго и неговия верен оръженосец Санчо Панса. „Човекът от Ла Манча“ ще ни пренесе в Севиля от края на XVI век. В историята Дон Мигел де Сервантес и Санчо са хвърлени в тъмница по заповед на Светата Инквизиция. Те са обвинени в престъпления срещу Църквата и ще бъдат разпитани и евентуално съдени. Диригент - Ганчо Ганчев Режисура и превод - Борис Панкин Сценография - Иван Токаджиев Костюми - Петър Митев Хореография - Боряна Сечанова Действащи лица и изпълнители: СЕРВАНТЕС/ДОН КИХОТ - Орлин Горанов САНЧО/САНЧО ПАНСА - Мариан Бачев АЛДОНСА/ДУЛСИНЕЯ - Елена Атанасова ГУБЕРНАТОРА/ХАНДЖИЯТА - Илия Деведжиев ЗАТВОРНИК/ПАДРЕТО - Александър Александров ЗАТВОРНИК/САМСОН КАРАСКО - Стилиян Цветков ЗАТВОРНИЧКА/АНТОНИЯ - Джесика Уайз ЗАТВОРНИЧКА/ИКОНОМКАТА - Мая Владимирова ЗАТВОРНИК/БРЪСНАРЯ - Искрен Рибчев ЗАТВОРНИЧКАТА/ХАНДЖИЙКАТА - Гергана Гарвалова ХЕРЦОГА/ПЕДРО- Георги Ганчев, Александър Александров ЗАТВОРНИК/ХОСЕ - Стилиян Цветков, Димитър Кюркчиев КАПИТАНЪТ ОТ ИНКВИЗИЦИЯТА, ФЕРМИНА, МУЛЕТАРИТЕ: ПАКО, АНСЕЛМО, ТЕНОРИО, ХУАН И ОЩЕ МУЛЕТАРИ, МОМИЧЕТАТА ОТ ХАНА, ЗАТВОРНИЦИ, ПОСЕТИТЕЛИ В ХАНА, ЗАТВОРНИЦИ - ХОР И БАЛЕТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА РУСЕ
05 сеп Велико Търново Мюзикъл "Човекът от Ла Манча" - Крепост Царевец
Мюзикъл "Българи от старо време" - Крепост Царевец дата на събитието: Пт, 7 Септември 2018 Дата на събитието: 07.09.2018 г. /петък/ Начален час: 20,00 ч. Място на събитието: Крепост "Царевец" "Българи от старо време" мюзикъл по едноименната повест на Любен Каравелов музика: Асен Карастоянов либрето: Коста Райнов постановъчна версия: Марио Николов диригент: Васил Вълчeв сценография: Лидия Къркеланова Хореография: Борислав Ангелов С участието на: Солисти, актьори, оркестър, хор и балет на МДТ "К. Кисимов" Постановъчната версия е решена в жанр мюзикъл, което дава изключително богата възможност за боравене с изразни средства на съвременния музикален театър. Същевременно чрез разрешаването на конфликтите се разкриват драматургичната логика и последователността им. По този начин се пренасят старите български традиции и дух в наше време, което пробужда съвременния зрител да си зададе въпроса доколко сме успели да се отърсим от негативите в мисленето и от манталитета, характерен за XIX век и доколко сме подвластни на подобен манталитет и днес. Проблематиката, която третира, произведението е вечно актуално.Разкриването на уникалната българска народопсихология, както и изградения паралел с нашето съвремие, карат зрителя да се забавлява два и половина часа непрекъснато,размивайки се дори и на собствените виждания и идеи за света. Билети - Туристически информационен център – В.Търново, бул. „Христо Ботев“ 5, тел.: 062 622 148‎, 088 765 9829
07 сеп Велико Търново Мюзикъл "Българи от старо време" - Крепост Царевец

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо