Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
4.9 / 160 оценки
Виж още събития
Места за хапване на близо
City Pub Велико Търново ~2км.
Крепостта Царевец е синоним на величие, слава и богатство! Това е уникално място за среща с миналото на България и историята на нейните велики царе, които привличат десетки хиляди туристи всяка година. Крепостта се намира на едноименния хълм в старата част на Велико Търново, недалеч от центъра, и е превърната в архитектурно-музеен резерват.

Ако искате да се почувствате като истински царе и принцеси, това е мястото! Още на входа ще имате възможност да се преобразите с царски одежди или рицарски доспехи. Всеки желаещ ще получи и снимка с величествения си лик. Услугата се заплаща.

Най-голямата атракция на Царевец е нощният аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина". На фона на драматична музика, безброй разноцветни светлини, лазери и църковни камбани разказват славната и трагична история на Второто българско царство (1185-1393г). Най-доброто място за наблюдение е от площад "Цар Иван Асен II", до главния вход. Гледката е неописуемо вълнуваща, затова трябва да я видите с очите си!
Повече информация за предстоящи излъчвания може да видите на http://soundandlight.bg и http://veliko.info/zvukisvetlina

Чувството да се разхождате по тези славни земи е несравнимо. Ще се удивите от величието на реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

Над двореца, на самия връх на хълма, се намира и възстановената Патриаршеска църква. Тя впечатлява с мащаба и уникалната си архитектура, а иконописите й пресъздават възхода и залеза на Второто българско царство.

Особена нотка на тайнственост се прокрадва и около реставрираната Балдуинова кула. Историята разказва, че тук е бил затворен плененият в битката при Одрин пръв латински император Балдуин, който по-късно намира смъртта си в нея.

На територията на крепостта може да видите и основите на 470 постройки, странноприемница, жилища на аристокрацията, 23 храма и 4 градски манастира. Сред разкопките са открити и уникални части от златотъкано облекло, както и много златни украшения на царската династия.

Царевец не може да се опише с думи. Красотата и величието му трябва да се преживеят!

Визуализация на крепостта "Царевец" може да видите на Визуализация на крепостта "Царевец"/Facebook.
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

6лв.

Работно Време:

Летен сезон: 08:00 - 19:00ч; зимен сезон: 08:00 - 17:00ч.

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Международен фестивал "Средновековен Търновград" дата на събитието: Пт, 29 Юни 2018 - Нд, 1 Юли 2018 Международен средновековен фестивал"Средновековен Търновград" 29 юни - 1 юли 2018г Организатори: - Община Велико Търново; - РИМ Велико Търново; - НД”Традиция” - РК Велико Търново; Участници : 150 реенактори от България, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Унгария Международният фестивал „Средновековен Търновград” се провежда за четвърта поредна година и има за задача чрез историческа реконструкция на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа през посочения период да изгради мост във времето и посетителите да могат да се пренесат в едно друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха. Програма 29 юни (петък) 19.00 ч. - Официално откриване на фестивала в двора на Двореца. Представяне на групите, демонстрации на средновековна техника за боравене с оръжие и средновековна музика с група “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“ 20,00 ч. - „Сватбите на Йоан Асен II“, театрална постановка на МДТ „Константин Кисимов“ посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II. 30 юни (събота) 9.00 - 12.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции 10.00 - 12.30 ч. - Първи кръг на боен турнир, изпълнения на група “Ериней“ и уроци по средновековни танци със „Спиритуал сезонс“ 14.00 – 16.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции 15.00 - 16.30 ч. - Състезание по стрелба с лък и средновековни игри (хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, подкосяване , теглене на въжеq теглене на тояга) 18.30 – 21,00 ч. - Демонстративни боеве и концерт на групите “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“ 1юли (неделя) 9.00 - 12.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции 10.00 - 12.30 ч. - Втори кръг на боен турнир и изпълнения на група “Ериней“ 14.00 – 16.00 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции 16.00 - 16.30ч. – Обявяване на победителите в турнирите и закриване на фестивала.
29 юни Велико Търново Международен фестивал "Средновековен Търновград"

Коментари

покажи по-стари коментари
Зорница преди 1 година

Крепостта Царевец е синоним на величие, слава и богатство!

Галина преди 1 година

Много красиво място.

ison4eto преди 1 година

Заслужава се да му се отдели много врем и енергия. Ако е с беседа - най-донрият вариант. Изключително интересно и зареждащо място.

Димитър преди 1 година

Заслужава си посещението.

Lyubomir преди 1 година

Ако не сте ходили, направете го! Трябва да се отдели време и задължително да посети!

Красимира преди 10 месеца

Всеки българин трябва да посети нашите уникални исторически забележителности. Да усети силата и величието на нашите предци и да се гордее с това, че е българин!

Радостин преди 10 месеца

Величествено място!

Мари преди 10 месеца

Винаги като застана пред Царевец ме изпълва гордост.
Толкова величие и така българско е всичко там!
А когато погледнеш от крепостта надолу гледките спират дъха ти.

Никога не стига времето, всеки път насладата е пълна. Винаги има неповторими емоции, които зареждат задълго.

Вместо вътре в храма, където са нови фрески, по-добре се качете с асансьора и погледнете от камбанарията от птичи поглед.

Наистина едно неповторимо място, което носи самочуствие и те прави горд, че си роден бълг

Ади преди 5 месеца

Два пъти съм била на това величествено място,но планирам отново да отида.Всеки българин ТРЯБВА да го посети.

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо