Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Местност Гарга баир - Велико Търново

Велико Търново
слаб дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 29° 21 юни 16° / 27° 22 юни 17° / 28° 23 юни 18° / 30° 24 юни 17° / 25°
336м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 37
преглеждания за целия период 2139
Дата на публикуване 08.09.2014г.
Гарга баир се намира на по-малко от километър северно от хълма Трапезица край град Велико Търново и на около 1,5км югозападно от центъра на село Арбанаси. Удобно място за паркиране и разходка към хълма е при чешма Каменец край пътя. До мястото може да се достигне по пътя в ляво от чешмата и с висопроходим автомобил, като разстоянието е около 1,5км. Името на хълма произлиза от ятата гарги, които са се събирали на него по времето, когато западно от хълма в Дервентския пролом е съществувала кланица.

През XIX век в югозападната част на Гарга баир е съществувало турско укрепление (табия) с квадратна форма със страна около 40м. Укреплението е било част от турска отбранителна линия, включваща още едно укрепление на връх Картала на около 1,5км в западна посока и каменна стена между двете, преграждаща Дервентския пролом на река Янтра. Целта на двете укрепления е била да защитят Търново от настъпващите руски войски на генерал Гурко. Очакванията са били той да настъпи по пътя край поречието на река Янтра от към Дервеня. В такъв случай двете батареи са щели буквално да разкъсат войниците в пролома. Родолюбив българин от село Самоводене обаче предупредил настъпващите войски и те с лек обход навлезли откъм село Беляковец, като след кратка престрелка на 7 юли 1877г освободили старата столица.

Землените валове все още ясно си личат на терена и са с височина около 3м. От външната им страна си личи ров с дълбочина и ширина в момента около 1-2м. В пределите на укреплението си личат останки (ями) от сгради. Укреплението е побирало 6 оръдия. Мястото на укреплението предлага чудесни условия за наблюдение (и обстрел) върху пътя към село Арбанаси от изток и към Дервентския пролом от запад. От мястото има и чудесна гледка към град Велико Търново, Царевец и Трапезица.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Рачев Резиденс - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден
Grabo.bg Лятна почивка в Арбанаси! Нощувка със закуска, плюс ползване на релакс център
23 бр. 1 нощувка 45лв/ден
Валидност на ваучера:
от 16 Юни до 29 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Вечер, посветена на Розето! Дегустация на 4 вида вино на "Ялово", "Руевит Естейт" и "Гулбанис", плюс мезета
нова оферта 1 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
27 Юни 2019 (Четвъртък)
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо