Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Крепост Лютица - Ивайловград

Ивайловград
интензивен дъжд 11°C
5 дневна прогноза
днес 3° / 12° 27 яну -4° / 1° 28 яну -5° / 0° 29 яну -6° / 0° 30 яну 0° / 2°
560м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 17
преглеждания за целия период 3674
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Крепостта Лютица се намира на 5км югозападно от Ивайловград и недалеч от римската вила "Армира". Тя е една от най-добре запазените български средновековни крепости и една от най-големите в Източните Родопи. Известна е още с имената "Мраморният град" и "Цитаделата на Калоян".

Предполага се, че това са останките на споменавания в летописите голям и богат средновековен град Лютица – център на епископия (IX-XVIIв) и архиепископия (XVII-XVIIIв), изиграл важна роля в българската история, особено при царуването на цар Калоян (1197–1207г). Основният градеж се датира още от IV-VIв. Твърдината е просъществувала чак до края на XVIIIв, когато запада, губейки значението си като фортификационно съоръжение, а нейните жители се преселват край близките минерални извори и основават село Лъджа.

Руините на крепостта заемат площ от 26 дка и имат форма на неправилна елипса. Крепостните стени са дълги около 600м с височина до 10м, като са запазени и 8 от 12-те кули на укрепения град (1 осмостенна, 2 кръгли и 9 правоъгълни). До момента са разкрити цитаделата (вътрешна крепост), донжонът (жилищна кула на управителя), основите на 2 църкви (от Xв и XV-XVIв), некропол с 15 гроба, кладенец и останки от древна канализационна система.

Сред огромното количество находки от всички периоди – керамика, накити, монети, битови предмети от кост и метал, архитектурни детайли и др., специален интерес представлява откритата керамика, идентична на тази от Плиска и Преслав, с което се доказва, че крепостта е българска и е била център на високо развита култура. Голяма част от артефактите, открити при крепостта, могат да се видят изложени в Общинския исторически музей в Ивайловград.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Крепостта е със свободен достъп

Телефон:
Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Коментари · 1

Добри преди 5 години

Мястото трябва да се посети от всеки българин. Ако нямате 4х4 може да наемете кола с шофьор в Ивайловград или да ходите пеш около 7 км по пресечен планински терен.

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 28 март 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още