Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 20 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Вила "Армира" - Ивайловград Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Ивайловград
ясно небе 5°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 8° 23 яну 0° / 5° 24 яну -2° / 6° 25 яну -1° / 8° 26 яну 3° / 10°
192м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 200
преглеждания за целия период 12446
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Един от най-интересните паметници от епохата на Римската империя – вила "Армира", се намира в Южна България, на 4км югозападно от Ивайловград.

През 1964г, при строеж на язовир строителите случайно попадат на следи от антична сграда. При последвалите археологически разкопки са разкрити останки от крайградска вила от периода на римското владичество по наши земи. Тя става популярна под названието вила "Армира", по наименованието на малката рекичка, приток на река Арда, на брега на която е построена.

Вилата е луксозна, със забележителна планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента в България, и най-богатият частен дворец от този период, разкрит в днешните български земи. Построена е през втората половина на Iв н.е. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение в долината на река Армира. На площ от 3600кв. м, сред красива градина за разходки, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса и значителен брой различни помещения, ограждащи под формата на буквата "П" открит басейн в средата. Само на първия етаж помещенията са били 22.

Още през първата половина на IIв към вила "Армира" се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Благодарение на тях вилата постепенно придобива блясъка и разкоша на истински дворец от Римската империя.

Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана. Те покривали стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн, около който е имало стенна колонада и красива ограда. При разкопките са намерени почти 3000 фрагмента от мрамор в много добро състояние.

Подовете на всички помещения и коридори са били покрити с високохудожествени мозайки с традиционни за античната живопис мотиви. Особено ценна е мозайката от господарската спалня, в чийто северен край е изваян портрет на собственика от първата половина на IIв с двете му деца - единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега в България.

Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума (началото на IIIв), с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Това е най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България, надвишаваща по обем всички останали открити мозайки по днешните български земи.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

За възрастни – 5лв; за учащи и пенсионери – 3лв; Беседа – 5лв

Работно Време:

Понеделник-Петък: 09:00-17:00ч
Събота-Неделя: С намалено работно време.

Телефон:

036 61 60 26; 0882 296 410

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 13

покажи по-стари коментари
Стиляна преди 5 години

Едно уникално кътче, което си заслужава да се посети на 100% . Наскоро възстановената вила "Армира"ще ви докосне до уникални подови мозайки, красиви мрморни орнаменти и лукс и величие от преди 2000 години . Вила Армира - Една съживена легенда

Илко преди 5 години

Нещо уникално
Трудно се намира

tania преди 5 години

Заслужава да се посети!

Красимир преди 4 години

Всеки трябва да посети това място, след реставрацията е уникална. Това го няма никъде по света !

Диана преди 4 години

Уникално място!

Румяна преди 4 години

Много добре поддържан и стопанисван обект. Адмирации.

Krum преди 3 години

Няма да съжалявате, ако посетите това уникално място.Адмирации за работещите там.

Лилия преди 2 години

Уникални мозайки.

Велислава преди 1 година

Уникално. Прекрасна историко - археологическо бижу, с още по прекрасна и любезна екскурзоводка.

Мирослав преди 1 година

Трябва да се види!

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 07 май 2018
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още