Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
5.0 / 12 оценки
Места за хапване на близо

Иракли - Защитена местност

Обзор
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 22° 24 юни 20° / 21° 25 юни 20° / 24° 26 юни 20° / 22° 27 юни 20° / 21°
128м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 631
преглеждания за целия период 5244
Защитената местност Иракли се намира на 7км северно от село Емона, на 9км от град Обзор и на 30км от Несебър. Общата площ на защитената местност е 42,3 хектара.

В единия край на залива се намира пост на Националното движение "Зелени патрули". Защитената територия се простира от поста до нос Емине. Плажната ивица е дълга повече от 3км, плажът е изключително чист и без камъни и се намира в непосредствена близост до защитената местност.

Иракли е обявена за защитена местност със Заповед No.РД110 от 06.05.1994г с цел опазване на типични крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове (пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, татарски млечник, морски ветрогон) и птици. Част от растенията са вписани в Червената книга на България (списък на застрашените и изчезващи видове в страната) и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Местността е сравнително отдалечена от големите курорти и се посещава предимно от млади хора, които пренебрегват липсата на условия за сметка на общуването с дивата природа. От юни до септември в района могат да бъдат видени палатки на много хора, предпочели алтернативния начин на почивка. Едно от традиционните събития в района е празнуването на "Джулай морнинг", който се изразява в посрещане на изгрева на 1 юли на морския бряг.

Защитената местност Иракли се охранява от служители на Държавното ловно стопанство - Несебър, към Районната дирекция по горите - Бургас.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

056 813 207

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Теодор преди 3 години

Приказно място,което последните години отстъпва място на бетона и никой не го е грижа вече, явно!

JM преди 3 години

Мястото е страхотно, плажът ми е любим.

Ваня преди 2 години

Специално за мен място...освен,че е красиво,там срещнах голямата си любов ;)

Благородна преди 2 години

Най - хубавият плаж за мен на нашето Черно море, уникално място за почивка!

Christine преди 2 години

Очарована съм от чистотата,спокойствието, липсата на лудница и навалица по плажа! До сега на по-хубав плаж не съм била, пясъка е толкова чист и ситен, видях дори как изнасят камион пълен с водорасли, които са почистили. В близост до плажа има буквално 2 заведения, колкото да има какво да хапнеш и пийнеш и никой и нищо не ти нарушава почивката!

Жани преди 2 години

Ваня, честито! Празнувайте завинаги любовта!

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо