Велико Търново слаб дъжд 13°C 225м. н.в.

Еменски каньон

Рейтинг:
4.3 / 13 оценки
Източник:
Още за обекта:
Сподели този обект:
Участва в пътешествия
Потребителска активност:
красимира добави в любими преди 16 часа
Златка Боянова отбеляза, че го посети преди ден
Stefaniya Koleva поиска да го посети преди ден
Viva поиска да го посети преди 3 дни
Филип поиска да го посети преди 3 дни
Маргарита Димитрова поиска да го посети преди 4 дни
Светослав Василев поиска да го посети преди 5 дни
Lans Dyulgerski отбеляза, че го посети преди 5 дни
Serkan Gökalp добави в любими преди 5 дни
Димитър Рачев отбеляза, че го посети преди седмица
Места за нощувка наблизо
Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 20км западно от Велико Търново. Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен. По този начин естествено се разделя на две части – Долен и Горен боаз. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност със Заповед No.880 от 25.11.1980г.

Тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Изградени са мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката из каньона достъпна и приятна. Безспорно най-красивата част от каньона е закътаният водопад Момин скок. Той е висок 10м и е обграден от три страни с отвесни скали. Под него се образува красив широк вир. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. Зелените поляни край пътеката са подходящи за пикник, а вирът при водопада Момин скок може да се използва за плаж.

Местността е със силно развит карст – в каньона се намира Еменската пещера, която е една от най-дългите в България (3113м). Началото на Негованската екопътека е в с. Емен, но по асфалтов път може да се стигне до Еменската пещера – оттам започва най-интересната част на каньона.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
30/04/2017
Коментирай 500 символа
Деяна преди месец · сподели във Facebook

Много живописно място.Страхотни гледки и природа.

Елисавета преди 8 месеца · сподели във Facebook

Невероятно красиво место! От първоначално направената екопътека не е останало много, но въпреки това има чудесен изглед към каньона на р. Негованка.

Искра преди 9 месеца · сподели във Facebook

Разочаровах се. Очаквах повече от това място. Първо няма обозначение къде точно се намира, добре , че имаше хора да ни упътят. За съжаление някой от посетителите са изхвърляли отпадъците, където им попадне и навсякъде имаше боклуци. Еко пътеката въобще не е поддържана. За пещерата нямам думи... може би някога е била красива. В самата пещера явно е трябвало да се строи нещо, но не е довършено и сега има тухли и отпадъци. Водопадът го нямаше, може би , защото годината е сушава или всеки август е т

Владимир преди 10 месеца · сподели във Facebook

Пътят до водопада е около 30 минути. Бъдете с удобни обувки. Не е кой знае колко опасно, но бъдете внимателни. Колата се остава на пътя и се върви. Посетет го. Заслужава си. Може и да влезете във водата при водопада. Лично го направих и чувството е уникално.

Кремена преди 1 година · сподели във Facebook

Беше прекрасно, но ни ограбиха. Прехода е достатъчно дълъг да отключат колата и да търсят пари за късмет не бяха взели документи.

Цветелина преди 1 година · сподели във Facebook

Някой знае ли дали има автобуси в неделя за към Велико Търново от Емен

Янко преди 1 година · сподели във Facebook

Радвам се, че успяхме да посетим това прекрасно място още преди години, когато дървените мостчета над каньона все още бяха здрави и годни за ползване. Самата пътека върви от лявата страна на каньона. Дори и да не преминете по мостчетата, вървейки по нея, ще се спуснете в нейния й край и ще достигнете до едно малко езерце образувано от приказния водопад Момин скок. Това са спомени, които остават за цял живот! А красотата е опияняваща....

Габриела преди 1 година · сподели във Facebook

Невероятно място! Невероятна красота! Каньона..реката...водопада...близкия язовир...думите не могат да опишат!

Бонка преди 1 година · сподели във Facebook

Бях очарована от гледката, от красотата, но съжалявахме, че мостчетата и стълбите на места са разрушени и опасни. Така, че обозначения маршрут е неизпълним. Водопадът Момин скок е прекрасен.

Dimitar преди 1 година · сподели във Facebook

да и мен ми стана мн. жалко за счупените и забравени от Бога мостчета , едно време е било доста по екстремно и прекрасно , но дори така си заслужаваше гледката

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо