Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Църква "Св. Йоан Богослов" - Гугутка

село Гугутка
разкъсана облачност 23°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 25° 18 юли 14° / 26° 19 юли 15° / 28° 20 юли 15° / 28° 21 юли 15° / 29°
193м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 1884
Дата на публикуване 28.05.2015г.
Старинният храм е построен през далечната 1838г със средствата на местните хора - жители на чисто българското село Арнауткьой, както с. Гугутка се нарича по това време. Първоначално в него се служи на гръцки език, тъй като районът, в който се намира селището (Ортакьойско - Ивайловградско), е под силно влияние на Цариградската гръцка патриаршия. Няколко години след издигането на черквата, до нея се открива училище, в което също отначало се преподава на гръцки.

През юли 1913г, при разоряването на селото от башибозук и редовна турска войска, черквата "Св. Йоан Богослов" се превръща в убежище на около 60 арнауткьоци. В нея те издържат без храна и вода три дни, след което башибозуците я подпалват (хвърлят факли през прозорците) като залостват изходите отвън. В отчаянието си хората успяват да избият вратите, но отвън ги чака страшна сеч и кръстосана стрелба, при което малцина успяват да избягат. В тази кървава вакханалия оцеляват единици, благодарение на това, че са се скрили под труповете на убитите. Впоследствие костите на жертвите от 1913г са положени в общ гроб до оградата на черковния двор.

В архитектурно отношение църквата представлява трикорабна псевдобазилика с една апсида и открита нартика (притвор) от запад. Страничните кораби са разделени от централния посредством колонади от по три колони. В западния край на сградата има балкон (емпория), предназначена за църковния хор, а в миналото – и за женско отделение. Градежът на църковната постройка е масивен – стените са изградени от камъни с хоросанова спойка. Покривът е двускатен и покрит с каменни плочи.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта
Посетено от:
ТаняТ
Добавено в любими:
Di StefanovaДесиславаGalinaG

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още