Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 9 оценки
Места за нощувка наблизо

Археологически резерват "Абритус" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Североизточна България
умерен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 26° 26 юни 17° / 26° 27 юни 16° / 28° 28 юни 17° / 22° 29 юни 12° / 25°
219м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 153
преглеждания за целия период 5676
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 24.09.2012г.
Абритус е късноантичен град с международна известност. Сред руините му е открито най-голямото в страната златно съкровище от 835 монети (4кг), сечени от 11 римски императори през V век. Намира се в местността Хисарлъка, на около 3км от Разград. Абритус възниква преди 2000г като тракийско селище, а по-късно римляните го превръщат във военен лагер. Един от най-разпространените култове бил този към Херкулес, който направлявал армията му в безброй славни битки. Укрепителната система на града включвала високи непристъпни стени с 4 порти, 35 кули и 9 потерни. Около тях били открити и 4 некропола, разположени в четирите посоки на света.

Пътешествието ни из късноантичната история на града ще започне от музея, който се намира в пределите на археологически резерват "Абритус". Тук ще видим част от ценните предмети, открити при разкопките. В двора ще можем да посетим и богатия лапидариум, където на открито са разположени множество епиграфски (писмени) паметници, надгробни плочи и архитектурни детайли.

По руините на града можем да заключим, че той е бил построен по римски модел. В центъра е имало голям площад (форум), около който са били разположени обществените сгради. До тях са водели дълги прави улици. Абритус е бил и много добре водоснабден за времето си чрез няколко глинени водопровода.

На главната улица в посока изток-запад можем да разгледаме руините на голяма жилищна сграда със стопански части. Тя е имала около 25 помещения и магазини, които били разположени около вътрешния двор и заградени с йонийска колонада. Такава колонада с дължина 41м може да видим и върху тротоара пред магазините на южната страна.

Недалеч оттук се намира и откритият жертвеник с името Абритус. Тук са се изпълнявали различни ритуали в чест на боговете. Около крепостните стени може да посетите и четирите некропола. В тях са открити главно накити и глинени съдове и лампи. Върху гробовете са били поставяни и надгробни плочи с латински и гръцки надписи.

Интересен факт е, че през VII век върху руините на античния град възниква ранносредновековна българска крепост. Тя била разрушена при походите на киевския княз Светослав. Едва през XIII-XIV век западно от Абритус отново възниква средновековно българско селище, което било известно под името Хразград. То било превзето от турците и превърнато в днешния Разград.
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 2лв, учащи - 0.50лв, беседа - 5лв.

Работно Време:

08:30 - 17:30ч (неделя с предварителна заявка)

Телефон:

0878 901 431

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Cartoon Hotel - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден
Nastani.bg Cartoon Hotel
Cartoon Hotel - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден
Топ цена: 80.00лв

Коментари · 2

Ваня преди 5 години

Получихме много ценна информация.Благодаря Ви!!!

Plamen преди 9 месеца

Страхотно място.Заслужава си да се посети.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още