Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.3 / 6 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Славейковото училище - Търговище Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Търговище
разкъсана облачност 22°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 18 окт 12° / 23° 19 окт 12° / 23° 20 окт 12° / 23° 21 окт 10° / 21°
186м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 104
преглеждания за целия период 3586
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 27.08.2014г.
Построено през 1863г. Разположена като подчертан вход към старинната махала Вароша. Загрижени за бъдещето на децата си, в желанието да ги обезпечат с най-добри условия за съвременно познание, търговищенци пристъпват към издигането на новоучилище с името на светите Седмочисленици – българските просветители. Инициативата е на местните учители Спиридон Грамадов и Янко Деветаков. Благородното дело родено от родолюбиви и напредничави търговищенци, става факт благодарение и на тяхната щедрост и дарителство.

Строители са известните тревненски майстори Димитър Сергюв и Уста Генчо Кънев. Във вътрешното архитектурно оформление взема лично участие известният възрожденски просветител Петко Р.Славейков, който учителства за кратко в града. Този негов принос получава признанието на търговищенци, за които училището става популярно и като "Славейковото". На 27 юли 1863г с голямо тържество сградата е осветена – в деня на Светите Седмочисленици. Завършената училищна сграда е един от най-забележителните паметници на общественото строителство от епохата на Българското Възраждане. Според специалистите това е сградата, стояща в началото на цялото по-нататъшно възрожденско училищно строителство. В старо и ново време търговищенци признателно пазят и в съгласие отстояват “ползите и успехите” от добре нареденото си училище. През ХІХ и ХХв, тук се пресичат пътищата и надеждите на учители и родители с порива към знание и напредък на безчет поколения ученици.

През 1963г старата училищна сграда поема нова обществена мисия. Тя е превърната в музей. Графичният образ на Славейковото училище днес е емблема на Регионалния исторически музей в Търговище.
От 1971г сградата е национален паметник на културата. Тя е центъра на оформен музеен комплекс в началото на старинния възрожденски Варош, една внушителна реалност и въведение в атмосферата на увлекателната и впечатляваща историческа съдба на Търговище.

В Славейковото училище днес се представят временни експозиции на Регионалния исторически музей – Търговище.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0601 65 216

Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Nastani.bg Хотел Терра Европа-Бронтес - нощувка със закуска
1 нощувка 2 50лв/ден 6 бр.

Коментари · 1

Мари преди 2 години

Обектът е много интересен. Заслужава си да се разгледа.nВинаги има някаква интересна гостуваща изложба.nМладата и много любезна служителка, която ни разведе и доста се стараеше, обаче не бе достатъчно запозната в детайли за всичко по експозициите. Тя не можа да ни отговори и някои въпроси, а част от информацията, която ни представи (на не съвсем добър български език) бе под въпрос.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още