Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.5 / 4 оценки
Виж още събития

Античен военен лагер Нове - Свищов

Свищов
тъмни облаци 14°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 14° 06 апр 4° / 14° 07 апр 2° / 15° 08 апр 4° / 16° 09 апр 6° / 19°
преглеждания за последните 30 дни 126
преглеждания за целия период 5713
Дата на публикуване 12.07.2014г.
На 3 км източно от Свищов се намират останките от римския легионен лагер Нове - най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45г н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части - кохорти и легиони.

Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток.

Първоначално лагерът се простирал на площ от 17 хектара, но постепенно се разраснал с още 10 хектара. Той бил с правоъгълна форма, а на всяка една от стените му е имало по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намирали щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е било разположено извън крепостните стени.

Постепенно древният град променил облика си, появявали се нови сгради, църкви, работилници на занаятчии. През V-VІв Нове бил и седалище на епископ.Днес могат да се видят само останки от някогашните укрепления и сгради. На информационни табели сред останките може да се види компютърна възстановка на военния лагер и постройките около него. За последен път Нове се споменава в началото на VІІвек.

"Принципията" или щабът на легиона е най-мащабната сграда, открита в Нове. На това място са намерени много статуи и монетно съкровище, които могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден до разкопките. Интересни са останките и от военната болница (валетудинариумът). На информационна табела е показано как е изглеждала сградата, в която са се лекували до 300 легионери. В двора на болницата е имало и малко светилище, посветено на боговете на здравето Асклепий и Хигия.

Извън легионната крепост, близо до нейната западна порта, са разкрити останките на сграда със спорно предназначение. Дълго време тя е считана за резиденция на командира на легиона. Откритите напоследък надписи сочат, че това вероятно е било резиденция за временно пребиваващи в легиона високопоставени лица.През V-VІв старата легионна крепост се преобразила в ранновизантийски град. Оттогава са останките от епископския комплекс, състоящ се от голяма и малка базилика, жилищни помещения с внушителна баня и впечатляваща по размери сграда, предназначена за посрещане на поклонниците на местния мъченик св. Лупус.

От няколко години в Свищов и Нове се провежда Фестивал на античното наследство, по време на който се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, разиграват се сцени от произведения на римски и гръцки автори. Традиционно във фестивала участват и много чуждестранни групи.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Април–Октомври:
Понеделник-Неделя: 11:00-21:00ч

Ноември–Март:
Обектът е затворен.

Телефон:

0631 60 467

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Семеен хотел Свищов
1 нощувка 2 24лв/ден 1 бр. 87 бр. Оферта от Nastani.bg
Семеен хотел Свищов
Семеен хотел Свищов
1 нощувка 2 24лв/ден 1 бр. 87 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 48.00лв
Спа Хотел Русалка
1 нощувка 2 15лв/ден 1 бр. 176 бр. Оферта от Nastani.bg
Спа Хотел Русалка
Спа Хотел Русалка
1 нощувка 2 15лв/ден 1 бр. 176 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 30.00лв
Хотел Одисей - нощувка със закуска и вечеря
1 нощувка 2 33лв/ден 4 бр. 99 бр. Оферта от Nastani.bg

Коментари · 2

Margarita преди 5 години

Много красиво място. Военният лагер е реставриран като навсякъде има изчерпателни информационни табели. Невероятно е да се види как са живяли хората във времето на Римската империя. Човекът отговорен за музеят е много дружелюбен и много приятно разказва за експозициите. Има възможност да се облечете като римски воен ако помолите човекът - моят свет е - без значение възрастта или полът - голям кеф е .

Мари преди 3 години

Има такса - мисля 3-4 лв. Билетът се взема в инф. център на Нове, който е доста надалеч от обекта на около километър. Имаше и 1/2 такса и за хората с увреждания, за които пък обектът се оказа недостъпен /пътеките между развалините след рекеконструкциите по европейска програма са с чакъл/. И едва когато човекът с увреждане отиде до обекта, се вижда, че няма как да влезе с количка, но вече е платил таксата - за достъп само до паркинга и чудесната европейска тоалетна. Да гледал от пътя.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още